Michael McGillis – van natuur voor natuur

Flowe Line Willow, paint. 250-meter circumference. Horizons Rencontres 2007. Puy de Chambourguet, Besse et-Saint-Anastaise, Auvergne, France.
FLOW LINE.

Land Art, of liever zoals de Nederlandse benaming: Landschapskunst, is als stroming in de beeldende kunst ontstaan in de jaren zestig van de vorige eeuw. De Amerikaan Michael McGillis is de tweede kunstenaar in de serie over Landschapkunst bij TuinenStruinen, eerder was er aandacht voor Charles Jencks (Gardens of Cosmic Speculations) met zijn Crawick Multiverse in Schotland.

McGillis is vanaf halverwege de jaren negentig actief in de Landschapskunst. Zijn organische kunstwerken waren te vinden in de bossen van Noord Amerika, Azië en Europa.

Hij behaalde zijn Bachelor of Fine Arts aan het Center for Creative Studies, Detroit, Michigan in 1989.

FLOW LINE.
FLOW LINE.

Dit werk uit de Landschapskunst van Michael McGillis stamt uit het jaar 2007. De takken van Cornus zijn (gedeeltelijk) geverfd. Het kunstwerk heeft een lengte van 250 meter en maakte deel uit van: Horizons Rencontres 2007 in Puy de Chambourguet, Besse et-Saint-Anastaise, Auvergne, Frankrijk.

In de eerste jaren was Landschapskunst een kunstvorm waarbij men de menselijke aanwezigheid duidelijk wil uitdrukken en stellen dat de mens door de omgevingsverandering de natuur in bezit neemt. Een bekend kunstwerk in de Nederlandse Landschapskunst is dat van Marinus Boezem: De Groene Kathedraal (1987): ten oosten van Almere-Haven; 178 Italiaanse populieren geplant volgens de omtrek en pilaren van de kathedraal van Reims.

Vlakbij is dezelfde vorm uitgespaard in een bos, zodat de kathedraal in het landschap blijft nadat de 178 populieren zijn verdwenen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De kunstwerken van Michael McGillis worden vervaardigd met uitsluitend natuurlijke materialen. Veel van zijn kunstwerken zijn daarom van tijdelijke aard aangezien zij door het vergaan van de materialen worden terug gegeven aan de natuur. Daarnaast maakt hij installaties en sculpturen die zijn te bewonderen in galerieën en musea wereldwijd.

WAKE. 2006. Wood, paint. 95 feet. Franconia Sculpture Park, Shafer, Minnesota.
WAKE.

Wake is een kunstwerk gemaakt in 2006 van hout en verf. Het is te vinden in het Franconia Sculpture Park,
Shafer, Minnesota.

Wake.
Wake.
CURVED RIDGE.
CURVED RIDGE.

Curved Ridge gemaakt van hout en staal stamt uit 1998. Het kunstwerk in de bossen van Bloomfield Hills in de staat Michigan is in particulier bezit.

CURVED RIDGE.
CURVED RIDGE.

Website Michael McGillis

All Images © Michael McGillis 2015