Gert Tabak’s Tuinige zaken – November in beeld

Ik vond het moeilijk om een mooie foto uit te zoeken voor deze maand; er zijn zoveel prachtige opnamen. Bloemen met rijp, paddestoelen en elfenbankjes, bijzonder gekleurd herfstblad, gloedvolle grassen, en nog veel mooi gekleurde bessen en andere vruchten.

Toch heb ik deze foto gekozen omdat dieren in de tuin voor mij essentieel zijn, en bovendien een grote bron van inspiratie. Daarom zal een ecologische tuin altijd mijn voorkeur hebben. Het is een boeiend proces om van je tuin een klein biotoopje te maken; het helpt mee om bepaalde diersoorten te lokken die anders misschien zouden verdwijnen. Het kan een druppel op een gloeiende plaat zijn als je als eenling erg je best doet, maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die beseffen dat gif en chemie funest zijn voor de samenhang in de natuur. Langzamerhand zullen kleine gebiedjes zich aanéén rijgen, helemaal omdat plaatselijke overheden en natuurmonumenten vaak ook aan allerlei voorwaarden werken. Dit aanéén rijgen is belangrijk omdat dieren dan van het ene gebied naar het andere kunnen trekken.

November

Op een mooie morgen was ik vroeg aan het fotograferen toen ik deze egel zag scharrelen bij het kasje. Waarschijnlijk was hij al bezig een plek te zoeken voor zijn winterslaap. Bij ons in de tuin is dat nooit echt een probleem want we laten de afgestorven planten gewoon in de borders staan. Het afgevallen blad dat op het gazon terechtkomt gooien we tussen deze planten. Goed voor beesten, planten en bodem. Bij het klein maken van het afgestorven materiaal in maart, komen we steevast een aantal egelnesten tegen. We laten ze dan met rust en werken er omheen om het dier de gelegenheid te geven om wakker te worden op z`n eigen tijd en dat zal gebeuren wanneer de temperatuur meer stijgt.

We genieten in deze tijd ook van de puttertjes die in zwermen de zaden uit allerlei planten komen pikken. Ze halen acrobatische toeren uit in de grote kaardenbollen en distels. Het voeren van vogels stellen we uit tot het echt nodig is. Omdat we in het buitengebied wonen komen dan zelfs de fazanten op de voedertafel, en bij vrienden die in het bos wonen halen de eekhoorns de gekste kunsten uit om toch wat mee te kunnen snoepen van al het lekkers. Welk jaargetijde het ook is, ik kan altijd gebiologeerd kijken naar de levende have in de tuin en vaak vergeet ik tijd en werk volkomen.

Het is lastig om de beestjes goed op de gevoelige plaat vast te leggen, want het zijn geen fotomodellen die je kunt aansturen. Met hun snelle bewegingen gaan ze gewoon hun gang, dus je moet je apparatuur hierop aanpassen. Veel diepte hoef ik op de opname niet te zien, dus ik stel in op de snelste tijd die de camera bij dit licht aankan. Deze snelheid bevriest de beweging het dier. Met een telelens van 300 of 400 mm kun je het onderwerp genoeg dichtbij halen. Dieren fotograferen is een vak apart maar met een ecologische tuin, goede apparatuur èn alert zijn, kom je toch een heel eind.

gert 001