Promenade Plantée in Parijs was inspiratie voor High Line New York

Elevated_Promenade_Plantée_2011

De Vincennes spoorweg door Parijs was tot 1969 in gebruik. Tot dat jaar was het een drukke verhoogde spoorweg. Het zou nog tot 1986 duren voordat dit spoorwegviaduct zijn nieuwe functie als park kreeg.  Het verhoogde park op het negentiende eeuws viaduct strekt zich uit over een lengte van 4.5 kilometer van de Opera Bastille oostwaarts richting de stad. Het park kreeg de naam; Promenade Plantée, en was de inspiratie voor de High Line in New York.

SONY DSC

Parigi_-_Promenade_plantée_(135)

De Vincennes spoorweg was van 1859 tot 1969 in gebruik als een drukke spoorverbinding door Parijs. Bezoekers kunnen op veel plekken langs het viaduct het park bereiken en zich even ontspannen in een prachtig stuk groen hoog boven de grond. Het park dat in 1986 in gebruik werd genomen is ontworpen door architect Phillipe Mathiaux en voor de beplanting landschapsarchitect Jacques Vergely.

Parigi_-_Promenade_plantée_IMG_8893

Uitzicht op de prachtige architectuur van dit gedeelte van Parijs.
Uitzicht op de prachtige architectuur van dit gedeelte van Parijs.

Onder het park zijn de hoge bogen van het historische bouwsel omgetoverd tot ateliers en winkels. Hier en daar raast ook het drukke autoverkeer van Parijs onder de fraaie bogen door. Eenmaal boven kan je jezelf wanen in wat lijkt een eindeloos lang park.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat begint als een park in keurig strakke lijnen opgebouwd krijgt verder een meer natuurlijk uiterlijk. Halverwege wordt je omgeven door hoge bamboestruiken en weer verder is er een lang rechthoekige vijver waar op drie plekken kan worden overgestoken via voetgangersbruggen. De beplanting is hier en daar zo overweldigend dat er open plekken zijn gemaakt om de prachtige architectuur van dit gedeelte van Parijs te kunnen bewonderen.

Promenade Plantée

Promenade_plantée_-_massifs_décoratifs (1)

Promenade_plantée_2011

promenade-plantee-walking-thru-arches-grasses

Foto’s; commons.wikimedia.com