Borderplan: Creatief met voorjaarsbollen in de border

001

De veelzijdigheid van bloembollen is haast oneindig. Voor elk type border zijn er soorten en combinaties genoeg. Voorjaarsbollen kunnen het bloeiseizoen behoorlijk verlengen.

Al jarenlang hebben bollen zich bewezen in klassieke borders, maar ook in de natuurtuinen van nu worden zij veelvuldig toegepast. Bloembollen mogen eigenlijk in geen enkele border ontbreken !

Muscari 'Baby Breath'-Ipheion 'Alberto Castillo'
Muscari ‘Baby Breath’-Ipheion ‘Alberto Castillo’

Om tureluurs van te worden. 

Voorjaarsbollen als Crocus en sneeuwklokje zijn vaak de eerste in bloei in onze borders, tulpen en Hyacinth volgen. De zomerbloeiers als o.a; Dahlia, Begonia en Ornitogalum zijn volledig ingeburgerd. Laatbloeiers zijn o.a; cyclamen en Colchicum. Elke groep heeft zijn eigen kenmerken, denk bijvoorbeeld maar aan zomerbloeiers die vaak een exotisch uiterlijk hebben als kenmerk, zij komen dan ook voornamelijk uit warme oorden. Najaarsbollen zijn relatief het meest onbekend, het is vaak moeilijk een geschikte plek voor ze te vinden. De meeste najaarsbollen zijn laagblijvende soorten en raken bedolven onder de in verval rakende zomerbloemen. Er is voor elke border wel een geschikte bollencombinatie, de keuze aan bollen is om tureluurs van te worden.

Tulipa; Narcissus; Freesia; Fritillaria
Tulipa; Narcissus; Freesia; Fritillaria

Plannen maken.

De klassieke border vraagt om bloembollen geplant in groepen van meestal één soort bol. Deze groepen zijn vaak rond van vorm en komen iets stijfjes over. Het planten in drifts komt natuurlijker over, kleine en grote groepen door elkaar en geleidelijk overgaand in de volgende groep met een andere samenstelling.

Borders in tuinen in de natuurstijl zijn meestal meer organisch van vorm en rondom te bezichtigen, de beplanting bestaat uit vaste planten, heesters, grassen, eenjarige planten en bloembollen. De natuurlijke uitstraling van deze borders vraagt om een andere benadering, een meer natuurlijke, bij het maken van een bollenplan.

Tulipa; Muscari; Hyacinthus
Tulipa; Muscari; Hyacinthus

Er worden combinaties gemaakt van bollen in één soort met verschillende kleuren en mixen van verschillende soorten die qua kleur en bloeitijd goed bij elkaar passen. Het maken van een dergelijk bollenplan is een kunst op zich. Tuinontwerpers die zich hebben toegelegd op bloembollenmengsels hebben vaak al jaren van vallen en opstaan achter zich. Maak dus gebruik van de kennis die zij bezitten en probeer daar in een later stadium uw eigen twist aan te geven. De bekendste tuinontwerper met jaren ervaring, met bloembollen, in binnen- en buitenland is Jacqueline van der Kloet. In haar boek; Kleur je tuin, staan veel voorbeelden, aanrader dus!

003

Bloembollen zijn bij uitstek geschikt om in de border te worden aangeplant. Als de voorjaarsbollen aan hun retour beginnen en het blad langzaam afsterft zijn het de eerste vaste planten die hun plek krijgen in de borders. Naast lentebollen zijn er ook zomerbollen en najaarsbollen.  U zou er voor kunnen kiezen om de bollen (lente, zomer en herfstbollen) in lagen te planten. Dit soort beplanting wordt simpel aangeduid als lasagnebeplanting. De bovenste laag wordt samengesteld uit de vroegste bloeiers zoals Crocus. De laag eronder bloeit iets later. U zult zien dat zelfs als de eerste laag nog in bloei is, de tweede laag zich al langzaam laat zien. Deze manier van beplanten is ook zeer geschikt in potten en manden.

Video; Hoe plant ik bloembollen in potten.

220162_5fe1a (1)
220174_e20c7

U kunt bollen gebruiken als éénjarige, als vaste plant, of om ze te laten naturaliseren. Bij dit laatste laat u de bollen in de grond op plekken waar dit geen probleem is. De bollen bloeien elk jaar opnieuw en breiden zich gestaag uit, denk hierbij aan bollen als Crocus of sneeuwklokjes.

Video; Hoe plant ik sneeuwklokjes in de tuin.

220180_d618d

Deze bloembollen zijn goed  geschikt om te combineren met vaste planten;

Tulpen; Ad Rem-Candela-Maureen-Mount Tacoma-Purisimma-Negrita-Parade-Spring Song-Tarda-Toronto-Loinifolia-turkestanica-Ballade-Cape Cod-Golden Apeldoorn-Menton-Orange Emperor-Shirley-White triumphator.

Narcissen; Accent-Barret Browning-Carlton-Exeption-Gigantic Star-Las Vegas-Mount Hood-Orangery-Pink Charm-Primeur-Sweeteness-Tête â Tête-Peeping Tom-Recurvus-Spellbinder-Tahiti-Bridal Crown-Dutch Master-February Gold-Flowerdrift-Geranium-Ice Follies-Jack Snipe-Jetfire-Obvallaris-Pipit-Salome-White Lion.

Hyacinten; Delft Blue-City of Harlem-Pink Pearl-Splendid Conelia-White Pearl

Andere bolgewassen: Crocus ‘Flower Record’- Crocus ‘Pickwick’- Crocus tommasiniaus – Erythronium ‘Pagoda’- Muscari – Anemone ‘Blanda’- Scilla mischtschenkoana – Scilla ‘Siberica’- Allium – Cammasia – Chionodoxa – Iris hollandica – Iris bucharica – Puschkinia

220182_19b11

Bekijk deze video met meer weetjes over verwilderingsbollen.

Wat u nog meer moet weten over bloembollen in de border;

  • Plantdiepte; als regel kunt u aanhouden, 3x de hoogte van de bol.
  • Plantafstand; als regel kunt u aanhouden; hart op hart (dus van middelpunt bol tot volgende middelpunt) een afstand van 14 cm. Vijftig bollen per m2 is standaard.
  • Blad en bloemstengel moeten volledig kunnen afsterven.
  • Bollen na aankoop z.sm. planten. Anders moet u ze bewaren op een goed geventileerde plek in opengemaakte (papieren) zakken.
  • Bollen het liefst vlak voor een goede regenbui planten.

Een aantal bollen behoort tot de zgn. Stinzenflora, lees in dit bericht meer.

220415_aedbb
220459_4dd71

Meer bij TuinenStruinen over bloembollen;

220468_038e3

Het beste koopt u uw bollen rechtstreeks vanaf de kweker. Dit zijn goede kwekers waar u ook terecht kunt met uw vragen.

Verberghe/Fluwel/Van Tubergen/Peter Nijsen/Hein Meeuwissen/Sterke Bollen/De Schúlhorn