GO WILD! – Bodembedekkers als alternatief voor gras

Tuinliefhebbers die houden van een groene tuin, maar een glad gazon wat saai vinden, kiezen steeds vaker voor ‘bodembedekkers’. Dat zijn planten en plantjes die samen snel een netwerk vormen van wortels en bladeren en daarmee grote oppervlakten kunnen afdekken. Ze hoeven – laten we eerlijk zijn, dat is toch een voordeel! – niet om de haverklap te worden gemaaid.

Voor de tuinier die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft zitten zijn deze bodembedekkers ideaal. Het onderhoud is een stuk minder waardoor er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van onvervangbare brandstoffen. Ze verhinderen de groei van onkruid, dat alleen hoeft te worden verwijderd in het voorjaar, als het sneller groeit dan de bodembedekker. Maar de rest van het seizoen heeft de tuinier er geen (of weinig) omkijken naar.

Lamiastrum galeobdolon
Lamiastrum galeobdolon

Bodembedekkers houden onkruid tegen doordat zonlicht de bodem eronder niet meer bereikt. Ze hebben ook het voordeel dat de bodemtemperatuur onder die plantenlaag gelijkmatig blijft, wat goed is voor de wortels van de andere tuinplanten en heesters. Ook is de waterhuishouding in de grond onder bodembedekkers vaak beter, omdat het water er niet zo snel verdampt. Je hoeft daardoor minder vaak water te geven. De meeste bodembedekkers vragen zelf vrijwel toch al weinig of geen onderhoud, afgezien van een beetje mest en water.

Alleen sterk woekerende soorten moeten zo nu en dan wat worden ingetoomd.

Bloeiende Thymus serphyllum Foto; commons.wikimedia.org
Bloeiende Thymus serphyllum Foto; commons.wikimedia.org

Alternatieven voor gras als bodembedekker zoals Loopkamille (Chamaemelum nobile ‘Treneague’, Tijm (Thymus), Cotula squalida of Stekelnootje (Acaena novae-zelandiae) zijn wel beloopbaar, maar niet intensief. Tijm geeft door het te belopen daarbij een heerlijke geur af.

Overigens komen er op bovenstaande planten volop insecten (bijen) en vlinders af. Vaste planten dragen dus – in tegenstelling tot gras – bij aan een hoge mate van biodiversiteit. Het ene leven trekt het andere leven aan.

700_thyme-lawn-alternative
Gazon alternatief Thymus

De top vijf van de voor Nederlandse tuinen geschikte bodembedekkers:

Ajuga reptans 'Catlin's Giant' Foto: www.plantify.co.uk
Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ Foto: http://www.plantify.co.uk

Ajuga reptans – Zenegroen (‘Atropurpurea’ – ‘Black Scallop’ – ‘Catlin’s Giant’ – ‘Burgundy Glow’ – ‘Braunherz’ – ‘Rosea’

Ajuga is een sterke bodembedekker die door middel van uitlopers uitbreidt. In zachte winters kan het blad gedeeltelijk aan de plant blijven zitten. De bloemen zitten in dikke aren en steken boven het blad uit.

Persicaria affinis 'Superba'
Persicaria affinis ‘Superba’

Persicaria affinis – Duizendknoop (‘Darjeeling Red’, ‘Superba’, ‘Donald Lowndes’, ‘Kabouter’)

Een groot geslacht met veel mooie tuinplanten. Alle soorten hebben knopige stengels. De meeste zijn vaste planten, maar er is ook een eenjarige.

Fragaria vesca Foto: commons.wikimedia.org
Fragaria vesca Foto: commons.wikimedia.org

Fragaria vesca – Sieraardbei

De bodembedekker onder de aardbeien is de bosaardbei. De kleine rode vruchtjes zijn heerlijk. De bosaardbei is een leuke bodembedekker die zich fors kan uitbreiden.

Vinca minor Foto; perennialpower.nl
Vinca minor Foto; perennialpower.nl

Vinca minor – Maagdenpalm (‘Atropurpurea’ – ‘Alba’ – ‘Gertrude Jekyll’ – major)

Een sterke en groenblijvende bodembedekker. Het zijn feitelijk kleine heestertjes die zich tot de vaste planten kan rekenen. De kleine maagdenpalm kan goed in de schaduw, maar zal met meer zon rijkelijker bloeien.

Lamium galeobdolon Foto; commons.wikimedia.org
Lamiastrum galeobdolon Foto; commons.wikimedia.org

Lamiastrum galeobdolon – Gele dovenetel

Een sterke bodembedekker, die erg woekert met vele uitlopers. Deze plant groeit op plekken waar geen enkele andere plant wil aanslaan. De kweekvormen groeien bescheidener en zijn niet lastig.

Ga naar de welkom-pagina

Dit zijn de meest recente berichten bij TuinenStruinen Webmagazine voor tuiniers en andere tuin- en plantliefhebbers: