By Oudolf, De Vlinderhof in Utrecht

tsgw opener

Vlinderhof 22 juli 2015 (3) (Kopie)
foto; JetteJ

Op 24 mei in 2014 was de opening van de Vlinderhof in het Utrechtse Maximapark. Al jarenlang kunnen inwoners van Chicago, New York en het Zweedse Enköping genieten van en in de creaties van Piet Oudolf in een openbaar park. Nu kunnen ook Nederlanders genieten van een grote Oudolftuin in een openbare gelegenheid.

Vlinderhof 22 juli 2015 (24) (Kopie)
foto; JetteJ
Vlinderhof 22 juli 2015 (25) (Kopie)
foto; JetteJ

Marc Kikkert.

Één naam is onlosmakelijk verbonden met die van de Vlinderhof en Piet Oudolf, namelijk die van Marc Kikkert. Marc is de initiatiefnemer geweest van park de Vlinderhof in Utrecht. Ooit was ook Marc Kikkert een gewone bewoner van een gemiddelde nieuwbouwwijk in Nederland.

Zijn tuin zag er toen uit zoals helaas de meeste tuinen er in een vinexwijk uit zien, een tuin vol tegels met bouwmarktschutting en hier en daar een verhoogde border of trendy tuinpot met doorsnee-beplanting. Bij Marc begon het gemis aan natuur zich te openbaren door steeds meer tegels te vervangen door groen, het tuinvirus (een goedaardige aandoening) kreeg hem te pakken.

Vlinderhof 22 juli 2015 (106) (Kopie)
foto; JetteJ
Vlinderhof 22 juli 2015 (28) (Kopie)
foto; JetteJ

Piet Oudolf.

Marc vond in de persoon van Piet Oudolf een inspiratiebron voor zijn eigen tuinieren. Na een verhuizing, enkele jaren geleden, naar de wijk Het Zand aan de rand van het Maximapark ontdekte Marc een nog onbestemd stuk grond in het park. Al snel kwam bij hem het idee op om hier een tuin, ontworpen door zijn grote inspiratiebron Piet Oudolf, aan te gaan leggen.

Marc liet het niet bij een droom maar trok de stoute schoenen aan richting de gemeente. Daar werd in eerste instantie skeptisch gereageerd, maar al snel begreep men hoe serieus Marc’s plannen waren en begreep ook de gemeente de toegevoegde waarde die een door de internationaal geroemde tuinontwerper Piet Oudolf kon betekenen voor het Maximapark.

Vlinderhof 22 juli 2015 (31) (Kopie)
foto; JetteJ
Vlinderhof 22 juli 2015 (38) (Kopie)
foto; JetteJ

De Vlinderhof.

Nadat Marc Piet Oudolf bereid had gevonden voor het ontwerp, vrijwilligers had geregeld en het benodigde budget voor de aanleg kreeg Marc met zijn groep groen licht van de gemeente. Het 5000 m2 stuk parkgrond werd in maart 2013 overgedragen door de gemeente aan de Aanleg en Beheergroep van de Vlinderhof. Een jaar later was Nederland, dankzij de volbetegelde achtertuin van Marc Kikkert, zijn team en zijn enthousiasme, een  openbare tuin van Piet Oudolf rijker geworden.

Vlinderhof 22 juli 2015 (47) (Kopie)
foto; JetteJ
Vlinderhof 22 juli 2015 (49) (Kopie)
foto; JetteJ

Het ontworpen landschap van tuinen en parken vormt vaak het eerste raakvlak tussen natuur en cultuur in onze verstedelijkte samenleving.  Piet Oudolf’s ontwerpen laten ons weer opnieuw de beleving van de seizoenen in al zijn verschillende voorkomens ontdekken.

Piet Oudolf werkt graag met vaste planten, heesters, bloembollen en grassen in een compositie waarbij ecologie de basis vormt van zijn ontworpen stukjes nagebootste natuur. Zijn ontwerpen bestaan uit diverse plantencombinaties die elkaar versterken en in stand houden. Het werk van Piet Oudolf is in historisch perspectief revolutionair.

Hij vernieuwde met zijn beplantingstechniek de afgelopen dertig jaar de tuin- en parkarchitectuur, bracht vaste planten en grassen in de openbare ruimte, aldus Erik A. de Jong, Artisleerstoel Cultuur, landschap en natuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Vlinderhof 22 juli 2015 (53) (Kopie)
foto; JetteJ
Vlinderhof 22 juli 2015 (60) (Kopie) (1)
foto; JetteJ
Vlinderhof 22 juli 2015 (63) (Kopie)
foto; JetteJ

De tuin is het gehele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken.

De prachtige foto’s bij dit bericht zijn verzorgd door Jette Jongerius van JetteJ Natuurlijk Creatief.

Klik op foto voor groter formaat:

Kijk hier voor de WEBSITE