De favoriete Britse tuinen van RHS Vice President Jim Gardiner

Dat er in het Verenigd Koninkrijk veel tuinen de moeite waard zijn om te bezoeken wist u als ware tuinliefhebber natuurlijk al. In het V.K. zijn er maar weinig mensen die meer van bezoektuinen afweten dan Jim Gardiner. Gardiner is Executive Vice President van de Royal Horticulture Society en heeft de leiding in het zoeken naar de vijfde nieuwe tuin van de RHS. Hiervoor was hij curator van het vlaggeschip van de RHS: Wisley Garden. Jim is al meer dan 50 jaar werkzaam in de horticultuur waarvan 25 jaar in dienst van de RHS.

Jim Gardiner
Jim Gardiner

In deze jaren heeft hij honderden tuinen bezocht in het V.K en over de hele wereld. De tuinen welke hij heeft geselecteerd in zijn top 10 zijn beoordeeld op hun brede sortiment aan planten en de wijze waarop zij worden gepresenteerd.

Top 10 tuinen om te bezoeken, een reis van noord naar zuid.

Logan Botanic Garden, Dumfries and Galloway Schotland (VIDEO)

De ommuurde tuin van Logan Botanic Garden staat bekend om zijn scala aan planten uit tropische oorden. Dit gedeelte van de tuin wordt verwarmd door een warme golfstroom die op deze plek tegen de Schotse kust botst. De tuin is dan ook de ideale locatie om planten vanuit verre warme oorden in de buitenlucht te kunnen tonen. De bostuin is een plek waar veel aparte planten in volle glorie zijn te bewonderen, zoals veel soorten eucalyptus en gunnera. De tuin is onderdeel van de Royal Botanic Garden Edinburgh.  website

Tasmania2
De Tasmanian Garden in de Logan Botanic Garden

RHS Harlow Carr, North Yorkshire.

Deze tuin is een van de vier tuinen die in het bezit zijn van de RHS. De tuin is 28 hectare groot en bevat naast veel waterpartijen en bossen ook rotspartijen. Deze rotsen vormen een thuis voor een grote collectie (meer dan 2000 soorten) alpineplanten. Tussen de bossen liggen een aantal weides met veel wilde bloemen. website

Visitors-on-kalmia-lawn_940x400
RHS Harlow Carr

Powis Castle Garden, Wales

Over deze tuin met een geschiedenis van meer dan 300 jaar kon u al eerder lezen bij TuinenStruinen. Powis Garden is een van de laatste overgebleven voorbeelden van een Britse tuin in barokstijl. De imposante rode muren van het kasteel vormen een prachtig decor voor deze tuin met zijn 10 hectare vol zeldzame (en vorstgevoelige) planten. De bekende vormsnoei van taxussen vormen een achtergrond voor de vele formele borders. website 

pow 12
Powis Castle in Wales.

East Ruston Old Vicarage Gardens, Norfolk

Deze tuin aan de kust van Norfolk is 13 hectare groot. Er zijn veel traditionele borders, een exotische tuin, een woestijntuin, een ommuurde tuin en een fraaie Mediterraanse tuin. De tuin is bekend voor zijn overweldigende plantencombinaties in de pluktuin en de moestuin. website

  East Ruston Old Vicarage Gardens, Norfolk

East Ruston Old Vicarage Gardens, Norfolk

RHS Hyde Hall, Essex

De locatie van deze tuin is een van de droogste in het V.K. De ontwikkeling van deze tuin is gestart in 2001. De tuin is een van de beste voorbeelden in zijn soort in het land. De Dry Garden bevat een zeer grote collectie aan droogte-tolerante planten. Op het hoogste punt van deze 144 ha grote tuin ligt de Hilltop Garden met zijn rozenborders en vaste plantenborders. website

RHS Hyde Hall, Essex
RHS Hyde Hall, Essex

RHS Wisley, Surrey

In dit overzicht mag deze tuin natuurlijk niet ontbreken al was het maar omdat Jim Gardiner hier zelf jarenlang met de scepter heeft gezwaaid. De tuin is het vlaggeschip van de RHS. In de (80 ha grote) tuin ligt de grootste collectie aan gecultiveerde planten, maar liefst 25.000 varieteiten. Het Bicentenary Glasshouse bevat een collectie van 5000 soorten tropische planten en is daarmee de grootste in zijn soort in het V.K. Er is verder een rozentuin, arboretum, Alpine kas en weides vol met wilde bloemen. website

Annual-pictorial-meadow_940x400
Een bloemenweide met eenjarige planten in de RHS Wisley Garden

Borde Hill, Sussex

Ook over deze tuin kon u nog niet zo lang geleden lezen op deze site. De 80 ha tuin staat op de English Heritage list. De tuin is vooral bekend door de collectie zeldzame bomen en heesters. Vooral de Azalea tuin, de rozentuin en de Italiaanse tuin mag u niet missen. website 

The Rose Garden and fountain at Bordehill
The Rose Garden and fountain at Bordehill

Great Dixter, Sussex.

Deze tuin is misschien wel een van de bekendste ter wereld. Huis en tuin zijn oorspronkelijk ontworpen door de bekende architect Edwin Lutyens. De tuin kreeg vooral bekendheid door Christopher Lloyd, de jongste telg uit de familie Lloyd en tevens de laatste bewoner van het huis. Door zijn publicaties en vernieuwende wijze van tuinieren op Great Dixter kregen de tuinen internationaal bekendheid. De tuinen zijn tot op de dag van vandaag een van de meest dynamische van het land. De tuinen bieden de bezoekers een breed scala aan tuinkunst, van prachtige vormsnoei tot wilde bloememweides. website. 

Detail van de Long Border in Great Dixter.
Detail van de Long Border in Great Dixter.

RHS Rosemoor, Devon

Deze tuin word vaak de mooiste van het V.K. genoemd. De formele tuin bevat prachtige onderdelen zoals: de Hot, spiral, foliage en plantsmans Garden. De 26 ha bevat een van de belangrijkste rozencollecties ( Queen Mother’s Rose Garden en de Shrub Rose Garden) met meer dan 2000 planten en bijna 200 cultivars. website

Detail van de Cottage Garden van Rosemoor.
Detail van de Cottage Garden van Rosemoor.

Abbotsbury Subtropical Gardens, Dorset

Deze 12 ha grote tuin is inmiddels meer dan 250 jaar geleden opgericht. De tuin staat vol met aparte en vaak exotische soorten. De ligging van de tuin in het sub-tropische gedeelte van Zuid-Engeland maakt het mogelijk om hier tropische en mediterraanse soorten te tonen. De tuin is wereldberoemd om zijn camelliavallei. Ook zijn de Magnolia, Rhododendron en Hydrangea collecties een bezoek waard. website 

abbotsbury

Binnenkort deel 2 met de 10 favoriete ‘Woodland’ Gardens van Jim Gardiner.