De tuinen van Sudeley Castle in de Engelse Cotswolds

tsgw opener

Sudeley Castle is omringd door het fraaie heuvellandschap van de Cotswolds. De tuinen bij dit kasteel zijn gerestaureerd en gedeeltelijk opnieuw ontworpen. Veel belangrijke en beeldbepalende lijnen waren in de loop der tijd verloren gegaan. Bij de restauratie zijn veel oude aspecten in volle glorie hersteld en werden er nieuwe onderdelen aan de tuin toegevoegd.

De Knot Garden
De Knot Garden

Het kasteel heeft een niet onbelangrijke rol gespeeld in de turbulente geschiedenis van het Britse rijk. De geschiedenis van het landgoed gaat meer dan 1000 jaar terug en heeft daarin veel lijnen met het Britse vorstenhuis. Het is ook het enige landgoed in private handen waar een koningin haar laatste rustplaats kreeg. De tombe van Queen Katherine Parr, de laatste van de zes vrouwen van koning Henry VIII, is gelegen in het prachtige kerkje uit de 15e eeuw op het landgoed.

sud 14
De witte tuin

De tuinen van Sudeley Castle hebben veel prijzen gewonnen en daar zijn ze ook bijzonder trots op. De huidige bewoners van het kasteel zijn Lady Elizabeth Ashcombe, haar zoon en dochter en hun families. Lady Ashcombe woont inmiddels meer dan 50 jaar op het landgoed, zij heeft zich in deze jaren intensief met de tuin bezig gehouden.

The Scented (geurende) Garden
The Scented (geurende) Garden

In de lange geschiedenis van de tuinen hebben veel belangrijke tuinontwerpers zich met de tuinen bezig gehouden, zoals;  Lanning Roper, Rosemary Verey, Jane Fearnley-Whittingstall en Charles Chesshire. Meer recent zijn de ontwerpen van Sir Roddy Llewellyn. De tuinen op het landgoed zijn een van de meest bezochte tuinen van het Verenigd Koninkrijk. Bij het ontwerpen van de tuin en de invulling van de perken en borders is bij het samenstellen zoveel mogelijk rekening gehouden met het vergroten van de biodiversiteit. De beplanting bevat veel inheemse en botanische soorten om op deze wijze veel insecten en vooral bijen aan te trekken. Er is veel aangelegen om de bijenpopulatie op het landgoed intact te houden.

Sudeley Castle from Swof Media on Vimeo.

plattegrond sudeley 2
Een van de romantische doorgangen
Een van de romantische doorgangen

De rondgang die wij gaan maken over het landgoed begint in de ‘East Garden’.

sud 2
East Garden

Dit gedeelte is recentelijk ontworpen door Lady Ashcombe en is gebaseerd op het gedicht The Garden van Marvell. De teruggetrokken positie van de tuin en de voornamelijk uit diverse groentinten uitgevoerde borders moeten een rustig en meditatief moment geven aan de bezoekers.

Een wandeling door de kruidentuin

De kruidentuin
De kruidentuin
The Knot Garden
The Knot Garden

Niet minder dan 1200 stuks Buxus zijn in de knopentuin verwerkt.  De inspiratie voor het patroon waarin de Knot Garden is aangelegd komt van een schilderij in het kasteel. Op dit schilderij staat Queen Elizabeth, het motief op haar jurk vormde de inspiratie. 

The Queens' Garden
The Queens’ Garden

Maar liefst vier Britse royals hebben dit onderdeel van de tuin in hun tijd bezocht, dit waren; Queen Katherine Parr, Queen Anne Boleyn, Lady Jane Grey en Queen Elizabeth I. Niet zo vreemd dus dat dit gedeelte de Queens Garden is genoemd.

sud 6
The Queen Garden

De Secret Garden is oorspronkelijk ontworpen door Rosemary Verey in 1979 ter gelegenheid van het huwelijk van Lord and Lady Ashcombe. In 1998 werd de tuin opnieuw ontworpen nu door Charles Chesshire. De oude tuin is ommuurd en heeft verhoogde borders. In de lente staan er ruim 2500 tulpen te bloeien.

Secret Garden
Secret Garden
Secret Garden
Secret Garden

De Tithe Barn Garden heeft zijn naam te danken aan het oude gebouw op de achtergrond. Het gebouw is gelijk met het kasteel gebouwd in de 15e eeuw. De romantische tuin weerspiegelt in de grote karpervijver. In dit gedeelte van de tuin staan veel wilde rozen en plantensoorten die inheems zijn voor dit stuk van Engeland.

The Tithe Barn Garden
The Tithe Barn Garden

WEBSITE