Schotse Cambo Gardens alle seizoenen mooi!

 

De tuinen op het Cambo landgoed zijn misschien wel de mooiste van Schotland. Het landgoed ligt aan de Schotse oostkust nabij het universiteitsstadje St. Andrews bekend van o.a. de legendarische golfbaan.

De extreme weersomstandigheden maken tuinieren in Schotland, zeker in de noordelijke hooglanden, moeilijker als bij ons in Nederland. Veel van de keuze aan vaste planten zijn hier minder winterhard als bij ons.

cambo herba 4

De verschillende tuinen op het prachtige landgoed hebben in ieder seizoen wel iets fraais te bieden. Er is een authentieke ommuurde tuin, een klassieke moestuin, een Noord-Amerikaanse prairietuin en een bostuin die tot aan de kust doorloopt. De tuinen zijn het gehele jaar open voor publiek, op eerste kerstdag na.

cambo herba 3

Twintig jaar geleden werden de tuinen opengesteld voor het publiek. Tuinman Elliott Forsyth heeft sinds 2001 de leiding over de tuinen.Sinds zijn aantreden als hoofdtuinman hebben de tuinen hun glans weer terug. Onder de leiding van Elliott hebben de tuinen een eigentijds karakter gekregen met een duidelijke moderne twist.

cambo herba 1

cambo herba 2

Bij de invulling van verschillende borders en tuingedeeltes heeft Elliott Forsyth zich laten inspireren door de Dutch Wave tuinstijl van Piet Oudolf en de Hermannshof. De borders met keurig nette rijtjes behoren hier tot het verleden. De Cambo Gardens gaan duidelijk met hun tijd mee in plaats van als in een museum een bepaald historisch tijdsbeeld te laten zien.

cambo-tulip-festival-43

De Cambo Gardens zijn een goed voorbeeld van een tuin die elk moment van het jaar wel iets prachtigs heeft te bieden. Het bosgedeelte van de tuinen hebben in het vroege voorjaar de volledige aandacht met hectares vol met bolgewassen.

cambo snowdrops

In deze vroege periode zijn er talloze combinaties te bewonderen van voorjaarsbollen als sneeuwklokjes, tulpen en narcissen. Verder zien we hier veel helleborussen en trilliums. Richting de zomer is het een groot geurfestijn in de seringentuin. Rambler-rozen versieren grote bomen met hun prachtige en geurende bloemen.

Eind juni, begin juli beleefd het rozenseizoen hier zijn hoogtepunt met een groot scala aan rijkbloeiende historische rozen. Cambo Gardens heeft een reputatie als het gaat over heritage rozen, oude rassen en een uitgebreid sortiment ramblerrozen.

cambo rambler

cambo rozen

De moestuin van Cambo Gardens staat bekend om zijn eigentijdse invulling. De moestuin bestaat uit een mix van eetbare planten, eenjarigen en kortlevende vaste planten.

cambo 006

cambo 005

cambo 004

In de herfst heeft het landgoed nog genoeg moois te tonen. De tuinen zijn niet voor niets het gehele jaar open.

cambo 001

cambo 002

cambo 003

Cambo Estate