Wat het publiek koos op RHS Chelsea Flower Show

Het terrein van het Chelsea Royal Hospital ligt er weer verlaten bij. Vorige week was deze plek nog het middelpunt van de internationale tuinarchitectuur. Ruim 150.000 bezoekers hadden een week de tijd om het evenement te bezoeken. Een groot aantal van deze bezoekers kozen tijdens de show hun favoriete tuinontwerp.

De Royal Horticulture Society en de BBC organiseren elk jaar samen de People’s Choice Award. De stemmen konden online worden uitgebracht. De tuinen zijn verdeeld in Show, Fresh en Artisan Gardens. Opvallend is de totaal andere keuze die het publiek uitbracht ten opzichte van de vakjury. Hier zijn alle prijswinnaars van de tuinen op een rij:

chelseaaward4

Beste Show Garden door vakjury: The Laurent-Perrier Chatsworth Garden van Dan Pearson Studio. Het was de eerste keer voor Chatsworth Estate op Chelsea, voor deze gelegenheid gingen zij een samenwerking aan met Laurent Perrier.

Geheel in lijn met andere ontwerpen van Dan Pearson koos hij voor een wilder gedeelte van het landgoed als inspiratie voor zijn Chelsea-ontwerp. Het Chatsworth landgoed is 105 ha groot en ligt in het Peak District in Derbyshire.

hope

Beste Show Garden door publiek: Sentebale – Hope in Vunerability.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar viel het ontwerp van Matthew Keightley in de smaak van het publiek. Dit jaar maakte Keightley het ontwerp voor Sentabale, een liefdadigheidsproject van de Britse prins Harry.

De vakjury gaf deze tuin een Silver-Gilt onderscheiding. Met het ontwerp werd aandacht besteed aan de opening van een centrum voor kinderen in nood in Mamohato, Zuid Afrika. De rotsformatie met waterloop in deze tuin is representatief voor de bergachtige streek waar het centrum zich bevind.

Dark-Matter-Garden_B21A3964_940x627

Beste Fresh Garden door de vakjury: Dark Matter Garden for the National Schools’ Observatory.

Deze tuin is een ontwerp van Howard Miller Design ltd. Het ontwerp besteed aandacht aan de donkere materie van het universum. De tuin is een voorbeeld van de manier waarop de National Schools’ Observatory aandacht vraagt voor astronomie onder jongeren.

chelseaaward1

Beste Fresh Garden door publiek: The Breakthrough Breast Cancer Garden.

Het ontwerp van deze tuin is van Ruth Willmott. Het was voor Breakthrough Breast Cancer de eerste maal op de RHS Chelsea Flower Show.

The-Sculptors-Picnic-Garden-04_940x627

Beste Artisan Garden door de vakjury: The Sculptor’s Picnic Garden by Walker’s Nurseries.

Deze bostuin is een ontwerp van Graham Bodle.

chelseaaward3

Beste Artisan Garden door publiek: Breast Cancer Haven Garden supported by Nelsons.

Deze tuin is een ontwerp van de gerenomeerde tuinontwerpster Sarah Eberle. Het wilgenhouten nest is vervaardigd door Tom Hare.

Bekijk hier alle winnende tuinen met veel foto’s.

TSGW HIB 2
Terug/naar Welkompagina