Chelsea Flower Show Bulletin – donderdag 21 mei

Dit jaar was een succesvol jaar voor de deelnemers aan de RHS Chelsea Flower Show, er werden maar liefst 77 gouden medailles uitgereikt. De 15 grote showtuinen op het evenement waren goed voor: 7 gouden medailles, 7 silver-Gilt medailles en een zilveren medaille. Dan Pearson en Hillier Nurseries waren de grote sterren van dit jaar op de RHS Chelsea Flower Show.

chatsworthnew_3309503k
Laurent Perrier Chatsworth Garden door Dan Pearson

Best in Show

Best in Show, de meest eervolle oorkonde, viel ten deel aan niemand minder dan Dan Pearson.  Na een afwezigheid van 11 jaar behaalde Dan Pearson bij zijn terugkeer deze eervolle vermelding. Laurent Perrier en Chatworth hebben in 2015 de krachten gebundeld bij deze premiere van Chatworth op de Chelsea Flower Show. Dan Pearson is door de Duke of Devonshire, persoonlijk,  benaderd om deze tuin te ontwerpen. Dan Pearson was in eerste instantie nog aan het twijfelen over zijn deelname. De Chelseaveteraan ging overstag toen de Duke voorstelde om de tuin na de show een plek op het landgoed te geven. Op de locatie van de showtuinen namen zij de prominent driehoekige ruimte voor hun rekening.

pearsonlandscape_3304223b

De tuin zoals Dan Pearson deze heeft ontworpen is voor het evenement in zijn geheel opgebouwd op het terrein van de bekende kwekerij: Crocus. Niets werd aan het toeval over gelaten bij deze grondige voorbereiding. De tuin op Chelsea laat een ‘Wild’ gedeelte zien van de in werkelijkheid 105 ha grote Chatworth Garden. Het natuurlijke uiterlijk van dit gedeelte van het landgoed past volledig in de naturalistische wijze waarin Dan Pearson zijn tuinen graag ontwerpt. RHS-Jurylid, James Alexander Sinclair over deze tuin: ” Wanneer je in deze tuin staat in het drukke Londen voelt het alsof je werkelijk op het landgoed in Derbyshire bent omringd door grote rotspartijen en wilde planten. Het is ongekend wat Dan Pearson hier heeft neergezet”.

De Artisan en Fresh Gardens

De beste ‘Fresh’ Garden van dit jaar werd de Dark Matter Garden van Howard Miller Design.

De beste ‘Artisan’ Garden van 2015 is The Sculptor’s Picnic Garden van de Walker’s kwekerijen.

Horticultuur

Het florale hart van de tentoonstelling bevind zich in de Great Pavilion, hier werden maar liefst 68 gouden medailles uitgereikt. Vanaf 2012, het jaar waarin de Britse vorstin haar diamanten jubileum vierde, word de Diamant Jubilee Award uitgereikt aan de beste display in de Great Pavilion. Dit jaar ging deze eer naar de Birmingham City Council met hun bloemrijke viering van 300 jaar Birmingham City Cathedral.

Plant van het jaar

Een Shortlist van 20 planten werd geselecteerd, uit in totaal 40 aanmeldingen, door een deskundige jury. Deze jury bestaat uit o.a. RHS Garden Curators en de hoogste baas van de RHS, Sir Nicholas Bacon.

Viburnum plicatum 'Kilimanjaro'
Viburnum plicatum ‘Kilimanjaro’

Viburnum Plicatum f. tomentosum ´Kilimanjaro Sunrise´

Deze Japanse Sneeuwbal is geselecteerd voor haar van wit naar roze kleurende bloemetjes,  rode bessen en vervolgens prachtige hefstkleuren van het blad. Deze Viburnum komt van Burncoose Nurseries. De plant heeft in elk seizoen iets fraais te bieden. De tweede plaats bij deze competitie wordt ingenomen door…

polkadot2015

Streptocarpus ‘Polka-Dot Purple’

Voor kweker Dibleys is dit een eervol moment in een kweekperiode van ruim 20 jaar. De plant bloeide voor het eerst in 2013. De derde plaats in de verkieizing van de plant van het jaar wordt ingenomen door…

s_loveandwishes_03_50pc

Salvia ‘Love and Wishes’

Deze Salvia met paarse bloemen voorzien van bordeaux bloemkelken bloeit maar liefst van mei tot diep in oktober. De kweker van deze plant is Dyson Nurseries.

Voor de Britse tuinliefhebber is Hillier Nurseries een begrip. Deze kweker met eigen tuincentra is niet weg te denken van de Chelsea Flower Show. In de 102-jarige geschiedenis van het evenement behaalde deze kweker maar liefst 70 gouden medailles. Hillier Nurseries is hiermee de meest succesvolle exposant van de Chelsea Flower Show.

Voor de 74-jarige Ricky Dorlay van Hillier Nurseries is dit de 50e gouden medaille, “Ik ben absoluut opgewonden en zelfs emotioneel over dit resultaat” zegt Ricky. “Je neemt niets als voor vanzelfsprekend dus het is geweldig nieuws”. Voor Andy McIndoe,  directeur van Hillier en de ontwerper voor Chelsea, is dit de 25e gouden medaille “Wij zijn zeer verheugd met deze 70e gouden medaille en niet alleen voor het team voor Chelsea van dit jaar maar voor iedereen die bij ons heeft gewerkt in de afgelopen jaren”.

Speciaal voor dit resultaat kwam de Britse vorstin, tijdens haar bezoek aan de show, naar de stand van Hillier. Zij sprak daar uitvoerig met Ricky Dorlay, John Hillier, Andy McIndoe en Rosamond McIndoe.

Bekijk ook deze links: