Bowood House & Gardens in Wiltshire Engeland

 

tsgw opener

 

De tuinen van Bowood House waren in 2014 uitgeroepen tot ‘Tuin van het jaar’.  De tuin in verdeeld in drie gedeeltes. Het meest formele gedeelte ligt direct naast het huis, dit gedeelte is opgebouwd uit vier parterres. Eerst zijn hier tulpen, gevolgd door allium en daarna pelargonium.

Deze tuin is omzoomd met maar liefst 106 grote urnen die in het voorjaar rijkelijk zijn voorzien met witte ‘Diana’ tulpen.

Bowood-House-Terraces-1024x682

De hartvormige bloembedden op het bovenste terras zijn in de zomer een ware rozenpracht (White Flower Carpet en The Fairy).

bowood2

Bowood-Terrace

Vanaf de Parterre heb je een prachtig uitzicht op de grote vijver. De vijver heeft een lengte van 1,7 kilometer en lijkt haast een rivier die kronkelend door het landgoed zijn weg vind. Het originele ontwerp van de tuinen uit 1762 is van “Capability” Brown.

De grote vijver was het middelpunt van het ontwerp van Brown, door een ingenieus systeem van aquaducts wordt het water geleid naar Hamilton’s Cascade en de waterval met rotsen.(zie de foto’s hieronder)

bowood16

Bowood-House-Terraces2-1024x682

Het Lower Terrace is rijkelijk voorzien van rozen. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over het meer in de verte de contouren van het tempeltje. Langs een lange wand van dit terras op grondniveau is, ruim 6 jaar geleden, een prachtige lange border ontstaan. Deze border is samengesteld door Garden Consultant Rosie Abel Smith en erfgoedhovenier David Glass.

David en zijn team tuinmannen hebben de border beplant. Door de ligging, in de luwte, de vorstvrije wand en de samenstelling is deze border van het vroege voorjaar tot aan de nieuwe vorst in bloei.

bowood3

De ommuurde tuin is privé van Lord en Lady Lansdowne, dit gedeelte van de tuin is 4 ha groot. De Walled Garden is opgedeeld in vier  tuinen. Dit gedeelte van het landgoed is nog in gebruik door de familie Lansdowne.

Op speciale data is dit gedeelte te bezoeken. Het oorspronkelijk ontwerp van Keene uit 1754 is nog zichtbaar tot vandaag de dag. Hier is ook een fantastische heesterborder ontworpen door Sir Harold Hillier in 1972.

bowood4

Deze heesterborder is voorzien van een karaktervolle Wisteria (blauweregen).

bowood8

bowood7

bowood5

Het pinetum en arboretum zijn ook een belangrijk onderdeel van het landgoed. Maar liefst 700 bomen zijn voorzien van een naambordje, elf bomen behoren tot de top en worden ‘Champion Tree’ genoemd.

bowood9

bowood6

Het bos van ruim  60 ha vol met Rhododendron is een belangrijk onderdeel van de tuin wat je bij een bezoek niet mag missen. Tijdens de Rhododendron Walk kom je prachtige vergezichten tegen.

Bekijk hier een video over de bostuin op Bowood met de fraaie rhododendrons in de hoofdrol.

Dit boslandschap met een weelderige collectie azaleas en rhododendrons wordt beschouwd als en van de mooiste in zijn soort in Engeland.

bowood12

bowood10

bowood11

Van een groot aantal rhododendrons en azaleas werd destijds aangenomen dat zij als winterharde hybriden waren uitgestorven.

In 2005 bezocht Dr. Mike Robinson, voorzitter van de RHS groep voor Rhododendron, Azalea, Camellia en Magnolia, de tuin en kon nog 30 soorten, van deze uitgestorven gewaande, planten terug weten te vinden in deze 70 ha bosland.

bowood13
Het Mausoleum

Bowood-Grounds-Lake-1024x670

bowood15

Een geweldig uitzicht vanuit de Woodlands op het meer van Capability Brown.

Bowood in vogelvlucht.

Bowood in vogelvlucht.

Website