Kolonel Stephenson R. Clarke’s Borde Hill Gardens in Sussex

Borde Hill Gardens gelegen in Cuckfield, in het graafschap Sussex, mag u absoluut niet missen wanneer er een tuinreis naar Engeland wordt gemaakt. Rond 1900 waren het de planten van grote expeditie’s naar o.a: de Himalaya’s, China, Burma, Tasmanië en de Andes die hun plek vonden in deze tuin.

Daffodils%2520looking%2520East

Bottle%2520brush%2520-%2520P1010277

Geschiedenis.

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot het jaar 1598. In dit jaar is Borde Hill House gebouwd door Sir Stephen Borde wiens familie er generaties lang woonde. Na in handen te zijn geweest van nog enkele families komt het landgoed in 1892 in het bezit van de familie Clarke. Kolonel Stephenson Robert Clarke was beschermheer van enkele grote plantenverzamelaars.

Azaleas%252B%2520House%2520D%2520St%2520R%252010mdm_%25204

De Tuinen.

Het in Tudorstijl gebouwde landhuis uit 1598 vormt een prachtige achtergrond van de +/- 10 ha formele tuinen. Het formele gedeelte is ruim honderd jaar oud en verdeeld in een aantal tuinkamers met elk hun eigen karakter en stijl. Veel van de planten vonden hier hun nieuwe thuis na een lange tocht vanuit Azië of Zuid-Amerika.

Main%2520lawn-1445

Azalea Ring

Dit gedeelte van de tuin was het eerste onderdeel dat Kolonel Clarke heeft beplant. De tuin beleefd een zwaar moment in 1987, de bekende grote storm in dit jaar laat een zwaar beschadigde tuin achter. Gelukkig zijn er een aantal historische exemplaren van bomen zoals Magnolia’s  die de storm overleven.

De Azalea-collectie komt nog van een oud geslacht gekweekt over een periode van ruim 60 jaar door vader en zoon Antony Waterers. De fraaie en zuivere bloemen zijn mooier dan veel van de nieuwe moderne hybriden.

Gedurende de maand mei worden hier uw zintuigen op de proef gesteld door een overweldigende geur en kleurbeleving. Een historische Cornus kousa vormt het middelpunt van deze beroemde azaleatuin.

Mediterranean%2520Garden%2520547SD

Garden of Allah

Doo de sfeer van vrede en kalmte wat dit gedeelte van de tuin uitstraalt gaf Kolonel Clarke het de naam: Garden of Allah. In dit gedeelte komen we ook de historische boom: Liriodendron chinensis tegen. Deze komt uit de collectie van E.H. Wilson en is door zijn vorm en bloeiwijze in de late lente een wonder van de natuur die u niet mag missen!

West%2520Garden%2520Magnolia%2520by%2520W%2520Gdn-1124
De imposante Magnolia.

Een andere imposante boom die u niet mag missen is de Magnolia obovata. Samen met de Liriodendron geven deze beide bomen een geursensatie in de Garden of Allah die u niet mag missen!

De rozentuin

(klik op foto):

Nog meer Tuinkamers!

Nog veel meer tuinkamers zijn er om door u ontdekt te worden in deze tuin. Tuinkamers met namen als: Paradise Walk, Jay Robin’s Rose Garden, Round Dell,  Midsummer Border en de Italian Garden zijn een bezoek waardig.  De Midsummer Border stamt uit 2011 naar een ontwerp van Dr. Tony Lord. The Italian Garden is voorzien van een prachtige strakke vijver.

Het exotische gedeelte van de tuin is de Round Dell, palmbomen, bananen en andere opvallende planten maken hier de dienst uit.

Round Dell

Klik op foto:

View%2520from%2520Mediterranean%2520Gdn%2520D91T0011
De mediterrane tuin.

Mediterranean%2520Gdn%2520pot

Website: bordehill.co.uk

Naar Welkom(home)