Ulf Nordfjell haalt inspiratie uit Zweedse natuur

ulf-2009-5Het ruige Zweedse landschap is een blijvende inspiratiebron voor tuin en landschapsarchitect Ulf Nordfjell. In zijn hoofdzakelijk moderne ontwerpen wordt de connectie met natuur gelegd door het gebruik van natuurlijke elementen en zijn beplantingen.

olerup-61

Ulf Nordfjell groeit op in het ruige noorden van Zweden als zoon van een boswachter. Vanaf zijn jeugd heeft hij al een diep respect voor het milieu.

Ik denk dat de Zweedse natuur altijd aanwezig is in mijn ontwerpen. Ik gebruik graag natuurlijke materialen maar de structuur van mijn parken en tuinen is altijd modern. In combinatie met erg sterke design-elementen.

Tuin van Nordfjell in het Zweedse Olerup.
Tuin van Nordfjell in het Zweedse Olerup.

In de jaren zeventig en tachtig krijgt Nordfjell, vooral in het noorden van Zweden, bekendheid als ontwerper van eigentijds keramiek. Zijn succes als pottenbakker heeft een grote invloed op zijn verdere carriere. Zowel in kleine als grote projecten  ontwerpt hij niet alleen de vormgeving en de beplanting maar ook de hekken, meubels, pergola’s, plantenbakken, klimstructuren en verlichting. Soms gebruikt hij kant en klare producten maar meestal moeten zij op zijn aanwijzingen worden gemaakt.

no3

De Zweedse ontwerper wordt veelal gevraagd voor grote projecten zoals parken en tentoonstellingen maar elk jaar maakt hij tijd vrij voor zijn grote passie:  het ontwerpen van kleine privétuinen. Elk jaar ontwerpt hij er minimaal twee omdat hij het een uitdaging vindt met een klein budget en met veel precisie te moeten werken.

Strakke lijnen en veel water.
Strakke lijnen en veel water.

Het opgroeien in de natuur van het hoge noorden geeft hem een enorme plantenkennis. Deze kennis van vooral inheemse plantengemeenschappen verrijken zijn ontwerpen. Als jong kind gaf hij zijn zakgeld uit aan het kopen van planten. Zijn eerste aankoop was schapegras – Festuca ovina – het is nu een van de vele grassen die hij in zijn ontwerpen gebruikt.

Many different varieties of grasses.

Ulf Nordfjell gebruikt zoveel mogelijk grassen en vaste planten. De keuze aan vaste planten is in Zweden meer beperkt als bij ons. Veel van de vaste planten zijn gewoonweg niet winterhard genoeg voor de strenge Zweedse winters. Veel laatbloeiers zoals de asters van Noord-Amerika kan hij niet gebruiken vanwege de vroeg invallende winters in het noorden van Zweden. Ulf heeft deze beperking gedeeltelijk opgelost door een strenge selectie te maken van vaste planten die hier wel willen groeien. Deze selectie vaste planten samen met grassen en eenjarigen vormen zijn werkbare sortiment. De eenjarigen zijn van belang voor het verkrijgen van kleur aan het begin en einde van het seizoen in een land met een door de lage temperaturen kort bloeiseizoen.

Fresh green and white tones.

In 2007 wint hij een gouden medaille op de RHS Chelsea Flower Show met zijn tuin: A tribute to Linnaeus. Dit succes werd vervolgd door een “Best in Show” en nogmaals goud voor zijn ontwerp in 2009 voor “The Daily Telegraph Garden”.

Vanaf de tijd van Linnaeus tot het modernisme van de jaren vijftig hebben wij in Zweden geleerd om architectuur simpel te houden. Zo wil ik ook graag mijn ontwerpen simpel houden.

Hardhouten zuilen vormen een markant geheel.
Hardhouten zuilen vormen een markant geheel.

De winnende tuin van Nordfjell op de RHS Chelsea Flower Show 2007, A Tribute to Linnaeus, wordt na de show opnieuw opgebouwd in de botanische tuin van Göteborg.

Zijn eigen tuin ligt zo’n 700 km boven Stockholm.  Het heftige klimaat in deze streek is de perfecte plek voor Ulf om planten te testen voor zijn ontwerpen. Het licht in het noorden is zacht en dus ideaal om subtiele kleurcombinaties uit te proberen. Eenmaal geperfectioneerd kunnen deze plantcombinaties een plek krijgen in de vele tuinen en parken die hij in heel Zweden heeft ontworpen.

Hout is prominent aanwezig bij Nordfjell ontwerpen.
Hout is prominent aanwezig bij Nordfjell ontwerpen.

f10