Een nieuwe keukentuin tussen oude muren in Sussex

sus1

Iedere tuinier weet maar al te goed dat als je even niet oplet de natuur zijn slag slaat. Voor je het weet staat de tuin vol met inheemse flora. Dit overkwam ook deze bezitter van een groot landgoed in Sussex. De grote ommuurde tuin was volledig overwoekerd. De Britse tuinontwerper Arne Maynard is gespecialiseerd om in dit soort chaos de orde en structuur terug te brengen in de tuin.

Wanneer er een tuinhistorisch onderzoek is verricht gaat Arne Maynard aan de slag met een plan van aanpak. Van oudsher zijn de ommuurde gedeeltes van een tuin de keukentuin. Heel logisch zijn deze tuingedeeltes ook gesitueerd naast de keuken. Een ommuurde tuin heeft zijn eigen microklimaat en beschermd tegen dieren.

sus2

Het ommuurde gedeelte van deze tuin is naar huidige maatstaven veel te groot voor de behoefte van zijn bezitters. Arne Maynard heeft dan ook bij deze keukentuin enkele elementen toegevoegd. Langs de randen van de tuin kwamen grote borders vol bloemige planten. Veel keukentuinen hebben een gedeelte met bloemen die gebruikt werden om het huis te decoreren. Bij deze tuin heeft dit element een modern uiterlijk gekregen en dienen de bloemen voor decoratie van de keukentuin.

sus3

In het ontwerp van Arne ontstonden er complete bloemenweides. De beukenbomen in vormsnoei zorgen hier voor contrast en verwijzen naar de lange geschiedenis van de tuin. Een ander modern element is het verzonken gazon in spiraalvorm.

sus4 sus5 sus6

Blad UK AM final.idmlIn september van dit jaar komt het derde tuinboek van Arne Maynard uit. De boeken zijn al te bestellen. Snelle kopers maken kans op een gesigneerd exemplaar. Kijk hier voor meer informatie.