Een vooruitblik op de RHS Chelsea Flower Show 2015

In de ruim honderd jaar dat de RHS Chelsea Flower Show bestaat heeft het groene evenement al veel veranderingen in de tuinarchitectuur en bloemen- en plantenteelt meegemaakt. Veel tuinstijlen hebben hier voor het eerst het licht gezien.

polkadot2015

Nieuwe plant op RHS Chelsea Flower Show – Streptocarpus ‘Polka-Dot Purple van Dibleys

Wat in 1913 begon met de eerste tuinen in oosterse sferen waar de bonsaibomen hoogtij vierden waren het de rotstuinen rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de Cottage Gardens van de jaren tachtig die ons leiden naar de hedendaagse beeldende ontwerpen. Al vanaf de eerste show in 1913 is het evenement de belangrijkste in zijn soort in de wereld.

Het aantal exposanten is in ruim honderd gegroeid van 244 tot de 500 die het dit jaar zijn. De show is zo populair dat op de publieksdagen de showtuinen vaak in file kunnen worden bekeken, in 1979 werd het zo druk dat de poorten zelf tijdelijk gesloten moesten worden. Naar verwachting zullen ook dit jaar weer rond de 165.000 bezoekers, vanuit alle windstreken, op het tuinfeest afkomen.

A/20B/11(M)

Nieuw op RHS Chelsea Flower Show – Rosa ‘Sir Walter Scott’ (‘Ausfalcon’) David Austin Roses

Chelsea geeft status.

Een prijsvermelding krijgen op de RHS Chelsea Flower Show geeft veel status. Voor tuinarchitecten en tuinontwerpers is het zo’n beetje het hoogst haalbare op het gebied van tuinshows en evenementen. Tuinarchitecten en ontwerpers zoals Dan Pearson, Jiny Blom, Adam Frost, Chris Beardshaw, Arne Maynard en Piet Oudolf gaven hun loopbaan een ‘Boost’ door het winnen van een prijs op deze show.

Dan Pearson
Dan Pearson

Dan Pearson terug in Chelsea

Na een periode van meer dan 10 jaar afwezig te zijn op de RHS Chelsea Flower Show gaat de Britse tuinontwerper Dan Pearson dit jaar weer voor goud.  Dan Pearson kreeg o.a. bekendheid door zijn eigen tuinshow op de Britse omroep en zijn ontwerpen voor de Maggie Centers en het Tokachi Forest in Japan. Een van de vijftien grote showtuinen op het evenement is van zijn hand: The Laurent Perrier – Chatworth Garden. Eerder won Dan Pearson al 5 belangrijke prijzen.

Iris-‘Prince-Eugène’-photo-Cayeux-Iris

Nieuw op RHS Chelsea Flower Show – Iris ‘Prince Eugène’ van Iris Cayeux

Het hart van de RHS Chelsea Flower Show wordt gevormd door de honderden exposanten in en rond de grote tent(en). Kwekers showen hun nieuwste aanwinsten en bekendste producten. De 15 grote showtuinen zijn de grootste publiektrekkers op het evenement in Londen.

Carien van Boxtel, eindelijk weer eens een Nederlandse vertegenwoordiging op Chelsea
Carien van Boxtel, eindelijk weer eens een Nederlandse ontwerp-vertegenwoordiging op Chelsea.

RHS Chelsea Flower Show 2015 heeft Hollands Tintje.

Als Nederlanders kunnen we dit jaar trots zijn op een Hollands tintje op de grootste tuinshow ter wereld. Carien van Boxtel gaat voor betonfabrikant Schellevis de aankleding van hun stand op Chelsea verzorgen.

Carien maakte enkele jaren geleden de switch van de advocatuur naar de tuinarchitectuur. Bekendheid kreeg zij o.a. door haar ontwerpen van enkele sociale tuinen, haar eigen grote tuin en haar beplantingsplannen met bloembollen voor bekende tuinen zoals de nieuwe tuin bij het Rijksmuseum.

De 'Dutch Chocolate' tuin van Schellevis Beton (England) door Carien van Boxtel
De ‘Dutch Chocolate’ tuin van Schellevis Beton (England) door Carien van Boxtel

Haar creativiteit en harde werken hebben haar nu dus naar Londen gebracht.  Nog meer als bij een grote showtuin moet zij haar best doen om een opvallende presentatie te ontwerpen. Met als thema ´Dutch Chocolate´gaat zij in de tuin werken met, hoe kan het ook anders, veel bijzondere bollengewassen. Daarnaast werkt Carien van Boxtel met éénjarigen, vaste planten, rozen en een karaktervolle meerstammige Acer griseum. Alle planten in haar ontwerp zijn van Hollandse bodem.

Carien van Boxtel, ook wel de Nederlandse Sarah Raven genoemd, is een snel rijzende ster in de Nederlandse tuinarchitectuur. Hou haar naam in de gaten! Binnenkort een artikel in de PROFIEL-Serie over haar.

De tuin van Schellevis Beton ontworpen door Carien van Boxtel is te vinden op locatie: FR 35.

rehmannia-magic-dragon.jpg-web

Nieuw op RHS Chelsea Flower Show – Rehmannia ‘Magic Dragon’ van Hardy’s Cottage Garden Plants.  Foto; Hayes Garden World

De Show Gardens in 2015

Veel aandacht van media en publiek gaan uit naar de 15 grote showtuinen en een zelfde aantal artisan en fresh gardens. Vanwege het tijdelijke karakter van deze tuinshow worden sponsoren opgeroepen om de tuin na het festival naar een permanente locatie te verhuizen. Veel van deze tuinen (16) komen bij zorginstellingen en in openbare parken.

(RHS) RBC Waterscape Garden
(RHS) RBC Waterscape Garden (2014) door Hugo Bugg

Hier een overzicht van show-, artisan- en fresh Gardens van dit jaar:

Showtuinen; 

Klik op foto.

De Fresh Gardens:

 • Beyond our Borders – Sarah Eberle
 • Breakthrough Breast Cancer Garden – Ruth Willmott
 • The Fragrance Garden from Harrods – Sheena Seeks
 • Dark Matter Garden – Howard Miller Design Ltd.
 • Water Station –  Borut Benedejcic
 • Personal Universe Garden – Fuminari Todaka
 • Thinking of Peace – Tatyana Shynkarenko
 • The World Vision Garden –  John Warland
 • Pure Land Foundation Garden – Fernando Gonzalez
 Pure Land Foundation Garden door : Fernando Gonzalez
Pure Land Foundation Garden door  Fernando Gonzalez

De Artisan Gardens:

 • Runnymede Surrey Magna Carta 800th Anniversary Garden – A Touch of France Garden Design
 • The Evaders Garden – John Everiss
 • Breast Cancer Haven Garden –  Sarah Eberle and Tom Hare
 • Edo Garden – Ishihara Kazuyuki
 • The Old Forge for Motor Neurone Disease – Jodie Fedorko and Martin Anderson
 • The Sculptor Picnic Garden – Graham Bodle
 • Future Climate Info: A Trugmaker’s Garden – Serena Fremantle & Tina Vallis
 • The Brewers Yard Garden –  Bestall & Co Landscape Design
Runnymede Surrey Magna Carta 800th Anniversary Garden ontworpen door A Touch of France Garden Design
Runnymede Surrey Magna Carta 800th Anniversary Garden ontworpen door A Touch of France Garden Design

rhs 13

De Telegraph Garden in 2013.

Algemene informatie.

De Royal Horticultural Society Chelsea Flower Show 2015

Dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 mei 2015

Royal Hospital, Chelsea, London U.K.

Maandag 18 mei kunt u TuinenStruinen LIVE volgen vanaf de show op de sociale media.

(RHS) RBC waterscape Garden 2014 ontwerp van Hugo Bugg
(RHS) RBC waterscape Garden  2014 ontwerp van Hugo Bugg

Meer foto’s van eerdere berichten over RHS Chelsea Flower Show 2012/2013/2014

De coverfoto is een ontwerp van Prof. Nigel Dunnett

GA NAAR DE WELKOM-PAGINA (HOME)