Ardennentuin van Noël van Mierlo een feest van verbindingen

nm1

Een natuurlijke waterloop, hardhout, leisteen, en een bosachtige beplanting zijn nog maar enkele elementen in dit ontwerp van Noël van Mierlo waarbij hij zich liet inspireren door het bosrijke landschap van de  Belgische ardennen.

De meeste van ons hebben de Ardennen wel eens bezocht en daar een boswandeling gemaakt. Allemaal hebben we daar onze eigen gedachten en gevoelens over. Toch zal een ieder van ons de karakteristieke eigenschappen van de Ardennen in deze tuin herkennen. Met zoveel ervaringsdeskundigen als vakkundige jury maakt dat de lat voor dit ontwerp hoog lag. Noël is dan ook met vlag en wimpel geslaagd in dit ontwerp waarbij alles als natuurlijk aanvoelt.  Veel van zijn ontwerpen werden met goud bekroond in grote landelijke tuinontwerp-competities.

Noël van Mierlo is een bezielt tuinontwerper die in zijn ontwerpen altijd de verbinding tussen architectuur en natuur zoekt. Hij zoekt graag het snijvlak op tussen het spontane van de natuur en verfijnde architectonische ingrepen die passen bij het woonhuis.

Noël van Mierlo:

‘De tuin neemt een belangrijke plek in ons leven in. Ze leent zich bij uitstek om er in te aarden. Om zó dicht bij je eigen natuur te komen’

nm3

Energie.

Een tuin is bij uitstek de plek waar we ons weer even kunnen opladen met nieuwe energie. Dat kan zijn als een plek om heerlijk in de zon te zitten of om even helemaal te verdwijnen van de rest van de wereld, bijvoorbeeld door je met de planten bezig te houden. Het is ondertussen ook wetenschappelijk bewezen dat groen een positieve bijdrage levert aan ons gevoel van welbehagen. Tuinontwerper Noël van Mierlo wist dit in ieder geval wel en hij brengt dan graag en met veel passie zijn opdrachtgevers in contact met de natuur.

Balans.

In dit ontwerp geïnspireerd op de Belgische Ardennen laat hij zien en voelen dat je door middel van het juiste beplantingsplan een bepaalde sfeer kan bereiken. Minstens net zo belangrijk als de juiste “Mood” is het verkrijgen van balans. Bomen, heesters en al de andere planten in uw tuin kunnen de verbinding vormen met het omringende landschap. De tuin wordt dan ervaren als vanzelfsprekend wat bijdraagt aan het gevoel van balans wat u ervaart in uw tuin.

Noël van Mierlo laat met dit tuinontwerp zien dat hij deze verbinding op een sublieme wijze kan vormgeven. Dit doet hij niet alleen met behulp van planten. De bouwkundige elementen, die hij desnoods zelf ontwerpt, dragen in dit ontwerp bij aan het gevoel van balans door allen dezelfde sfeer uit te stralen.

De gehele plek is ontworpen door Van Mierlo Tuinen: van het overloop zwembad, de trappartij met pergola en het paviljoen met roestige platen, tot de natuurlijke waterloop van zwerfstenen.

Uniek.

Het ontwerpen in een bepaalde stijl en daarmee je handtekening afgeven is de manier waarop veel ontwerpers nog steeds werken. Noël van Mierlo heeft dit ego-probleem in ieder geval niet. Hij werkt altijd vanuit de wens van zijn opdrachtgever. Dit maakt elke tuin van hem uniek en vanzelfsprekend divers.

Het is ook deze eigenschap die er voor zorgt dat hij, en terrecht, tot de top van de Nederlandse tuinarchitectuur behoort. Het is een moderne luxe tuin geworden, maar ook een natuurtuin voor de liefhebber. De natuur van de Ardennen is in dit ontwerp van Noël zelfs vanaf de foto’s voelbaar.

Verbinding.

Natuur en architectuur vinden elkaar moeiteloos in zijn ontwerp voor deze tuinbezitter. De architectuur van het huis komt de tuin binnen door o.a zijn ontwerp voor de overkapping. Ook door het gebruik van leisteen en ‘puur’ hout in door hemzelf ontworpen bouwkundige elementen dragen bij aan de eenwording van huis en tuin. De beplanting doet niet alleen aan de Ardennen denken maar ook aan het omringende boslandschap. Hierdoor voelt de tuin als  groter aan dan zij in werkelijkheid is.

Mede doordat deze tuineigenaar kleiner is gaan wonen is dit groter aanvoelen een belangrijk aspect. Dit geeft opnieuw aan dat deze tuinontwerper zich goed kan inleven in de gevoelens en wensen van zijn klant.

Zintuigen.

Elk ontwerp voor een tuin moet volgens Noël de zintuigen van haar bezoekers weten te ontwaken. Dit kan zijn door het gevoel wat de tuin geeft door het gebruik van o.a. kleur, geur en voelen. Een tuin moet je beleven en moet iets met je doen. Noël laat zijn opdrachtgevers in contact komen met een stukje (nagebootste) natuur wat als een vanzelfsprekendheid aanvoelt, alsof het er altijd al is geweest. Deze herkenbaarheid draagt bij aan het gevoel van balans en welbehagen die zijn klanten zo tevreden maken.

nm4
nm5

De overkapping is ook ontworpen door Noël. Het afdak is gemaakt van bankirai-hout, glas en verzinkt staal. Het glas loopt door in het schuine dak voor meer lichtopbrengst. Bijzonder detail: de palen aan de buitenzijde lopen door de muur.

nm8
nm9
nm10
nm11

www.vanmierlotuinen.nl