De sprookjesachtige tuinen van Penhurst Place in Kent

 

php2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Penhurst Place het zwaar te verduren. Om de kosten van de restauratie te kunnen bekostigen werd het huis met zijn prachtige tuinen in 1946 opengesteld voor publiek. Penhust Place and Gardens is een van de fraaiste tuinen van Engeland en nog steeds in private handen.

php12

Het was in 1338 dat Sir John de Pulteney op zoek ging naar een terrein waar hij zijn hobby: het doodschieten van dieren, kon beoefenen. Sir John was destijds al de eigenaar van twee aardige optrekjes in Londen en besloot te gaan zoeken in het graafschap Kent.

Al snel liet hij zijn oog vallen op deze lap grond  wat toendertijd op een halve dag rijden van Londen lag. In 1341 was de eerste bebouwing een feit. Na enkele malen van eigenaar te zijn gewisseld kwam Penhurst in 1521 in handen van Koning Henry Vlll die het ook voor de jacht ging gebruiken. Een jaar later schenkt hij Penhurst Place aan Sir William Sidney. Sinds 1522 is het landgoed binnen deze familie gebleven.

php5

Een groot gedeelte van de formele tuinen is sinds 1392 ommuurd. Dit gebeurde om het huis te beschermen tegen een dreigende buitenlandse invasie.

php11

Binnen de muren heeft de tuin een formeel karakter en is de tuin verdeeld in de zogenaamde tuinkamers. Buiten de muren is een tuin ontstaan in de bekende landschapsstijl. Het landgoed is 28 hectare groot inclusief de 5ha formele ommuurde tuin. Van de tuin, die een van de oudste van Engeland in private handen is, zijn de eerste ontwerpen bekend vanaf 1341.

De lente is voor de huidige tuinbaas Cory Furness zijn favoriete seizoen. Nu de bloesem overal in de tuinen volop te zien is kijkt hij uit naar de vele pioenrozen die de tuinen kleuren in het voorjaar. De vele gele tulpen in de Italiaanse tuin heeft hij vorig jaar moeten verwijderen. De gele tulpen verkleurde naar rood, waarschijnlijk door een virus. De blauwe en gele borders zijn dit jaar voorzien van veel nieuwe vaste planten. Ook zullen er dit jaar nieuwe irissen zijn te bewonderen. Speciaal voor Penhurst zijn de soorten: ‘Penshurst Yellow’ en ‘Penshurst Blue’ gekweekt. Elk jaar wordt de formele tuin rijkelijk van paardemest voorzien. Er gaat wel zo’n 80 m3 paardemest in de tuin. Helaas moest hij vorig jaar, door een zware storm,  afscheid nemen van enkele beeldbepalende bomen.

Veel van het landgoed is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Mede hierdoor wordt het landgoed vaak gebruikt als locatie voor het opnemen van films.

php10

Een geur en kleur explosie in dit veld met lavendel en rozen.

php1
Uitzicht op de parterre met aan beide zijden de tuinkamers omkaderd met hagen van Taxus.
php9
De oude fruitgaard met een onderbeplanting van o.a tulpen.
php3
Borders met vaste planten en heesters.
php7
Engelsen zijn gek op Narcissen, op Penhurst Place mogen zij dan ook niet ontbreken.
php4
Een formeel gedeelte van de tuin. Op de achtergrond Penhurst House.

php6 php13

www.penhurstplace.com