“Bedankt voor die Bloemen”. Dit horen miljoenen mensen tijdens de paasviering. De paus spreekt deze legendarische woorden jaarlijks uit, en daarmee richt hij een woord van dank aan de Nederlandse sierteeltsector, die ten tijde van de paasviering voor de bloemen- en bomenpracht op het Sint-Pietersplein zorg draagt.
De bloemenhulde wordt in opdracht van Bloemenbureau Holland en iBulb uitgevoerd. Wat begon als een eenmalige bloemversiering in 1985, is uitgegroeid tot een waardevolle traditie. De Nederlandse kleurpracht is voornamelijk in geel en wit en onderstreept daarmee de paasboodschap van licht en blijdschap.
Twee dagen lang hebben meer dan 25 arrangeurs en bloemisten doorgewerkt om de bloemen, planten en bomen te verwerken. De producten zijn gebruikt in tientallen arrangementen, aangelegde terrassen, rondom het altaar, op de trappen en het balkon.
Pracht en kracht
Miljoenen televisiekijkers over de hele wereld kijken jaarlijks naar de paasviering en zijn getuige van het uitspreken van het Urbi et orbi door paus Franciscus, de zegen over stad en wereld. Tegelijkertijd ervaren zij de bijzondere pracht en kracht van bloemen en planten. Kortom, de paasviering vormt een prachtig decor voor Nederlandse kwekers en handelaren in bloemen, bolbloemen, planten en bomen om hun unieke producten aan de wereld te laten zien.
Geschiedenis
De bloemen en planten uit Nederland vormen een vast onderdeel van de paasmis. In 1985 werd daarvoor de basis gelegd. De Nederlandse arrangeur Nic van der Voort, die in eigen land geregeld kerkelijke feesten in de bloemen zette, werd uitgenodigd om dat ook te doen in Rome tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Daar werd het idee geboren om dit ook tijdens de paasviering te doen. Er werden snel afspraken gemaakt om al tijdens het naderende paasfeest van 1986 acte de présence te kunnen geven. En dat lukte.
Vanaf het eerste jaar heeft de paus de Nederlandse delegatie op audiëntie ontvangen om zijn waardering en dank uit te spreken voor de bijdrage die zij leveren aan de paasmis. Tot grote verrassing van de Nederlanders sprak paus Johannes Paulus II die waardering ook uit tijdens zijn paasgroet van 1989. ‘Bedankt voor de bloemen uit Nederland’ is inmiddels een gevleugelde uitspraak in de Nederlandse taal.
Eervolle opdracht
In al die jaren is het uitgegroeid tot een project van omvang, geleid door Charles van der Voort. Inmiddels worden tien terrassen ingericht rondom het altaar, worden de trappen en het balkon gebruikt, en zelfs op het plein worden bloemen geplaatst. Het team van arrangeurs en bloemisten is inmiddels uitgegroeid tot 25 mensen. Een aantal doet al mee vanaf de eerste editie. Ze zijn trots op de bijdrage aan de viering van de paasmis op het Sint-Pietersplein. Bloemen en planten in lentebloei passen goed bij het feest van licht en wederopstanding. In Rome zijn de sierteeltspecialisten uit Nederland inmiddels graag geziene gasten. Dat blijkt wel uit de hartelijke ontvangst die Rome en het Vaticaan voor hen in petto hebben. Als de arrangeurs op zaterdagochtend om 6.00 uur met hun werk op het plein beginnen, zorgt het Vaticaan dat het ontbijt klaarstaat op het plein.