Column Jacqueline Volker – De Triffids

Wat vind ik dat toch altijd weer leuk op de zaterdagen: de Schetsservice!
Voor de meest uiteenlopende tuinen en wensen een sfeervolle tuinschets maken in het razende tempo van een uur! Met een helder wensenpakket en goede voorbereiding van de klant in combinatie met snel en concreet kunnen tekenen maakt het tot een gouden formule, waarmee ik al heel wat mensen blij heb kunnen maken! Niets liever dan iemand die blij is met een sfeervolle tuin.
Minder ‘goud’ is een wensenpakket van ‘alleen bestrating, kunstgras en een paar leuke potten ofzo’. Ik probeer me de verschillen te visualiseren, A: met potten of B: met beplanting.

column triffids foto 3

Een tuin is op zijn minst 3 dimensionaal (lengte, breedte, hoogte) maar beter 4 dimensionaal. De vierde factor is tijd. Het leven met de seizoenen, planten die volwassen moeten worden, een boom die moet groeien.
De leukste tuinen hebben ook nog een 5e dimensie: beleving! Geurende planten, fladderende vlinders, een vogel die een wormpje snoept, een egel die onderdak zoekt in een bladerdek, de verse kruiden op je BBQ, buiten eten met je vrienden, dagdromen in je hangmat.

column triffids foto 2

Een tuin met ‘alleen bestrating, kunstgras en een paar potten’ is weinig 5D. Over smaak valt te twisten, maar een tuin die in één keer te overzien is, is niet alleen dodelijk saai, maar bevat meestal ook ontwerpfouten, getuige ook de voorbeelden van de facebookpagina ‘Stop de Verstening’.

column triffids foto 4

Een pad wat niet in de kortste looplijn naar de voordeur loopt, waar niet is gedacht aan de afwatering en een ruimtelijk verdeling die ontbreekt. In dit geval loop je OP je tuin in plaats van IN je tuin.
Hoe zit het met de verticale elementen zoals een pergola, begroeid met klimplanten?
Hoe zit het met het spel van licht en schaduw van bomen? En hoe met geuren, kleuren en sfeer? Als je dan toch geld uitgeeft aan een nieuwe tuin, laat het dan een sfeervolle tuin zijn!
Een tuin zonder een dosis beplanting is voor mij als een interieur zonder gordijnen, wanddecoratie en woonaccessoires! Stel je voor dat je interieur alleen zou bestaan uit vloerafwerking, wanden, wat meubilair en een leuke pot. Hoe saai is dat?!

column triffids foto 5

De roep om onderhoudsvriendelijke tuinen is nog onverminderd groot, maar met ‘een paar leuke potten ofzo’ haal je jezelf toch een berg werk op de hals. Het grote nadeel van planten in potten is, dat je ze bij 30 ̊C, of bij droog weer met veel wind, drie keer per dag water moet geven. Verdroogde planten in een pot in een versteende tuin zien er des te triester uit. Gelukkig is de ‘ofzo’ in de wens een opening voor andere ideeën.

Dan komt het punt ‘beplanting’ tijdens het schetsen aan de orde. Zo’n 50% van het groen zou hoger moeten zijn dan 90 cm, volgens de regels van Tuingeluk. Voor menig klant is dat Science Fiction. ‘HOGER DAN 90 CM?!’ vraagt men dan met een angstige blik, alsof ik de tuin wil vol planten met Triffids!
Als in een kleine tuin een kleine boom geen optie is, dan kun je met hagen, siergrassen en Fargesia’s toch makkelijk 1 tot 2 meter hoogte halen, zonder al te veel onderhoud. Het noemen van het woord ‘bamboe’, terwijl je de Fargesia (niet woekerende soort) bedoelt, roept eveneens horrorbeelden op. Het ontbreekt er aan dat bamboes vleesetend zijn, anders was de vergelijking met de Triffids voor velen nog een treffende.
Maar de angst voor planten die aan de wandel gaan is groot. Stel je voor zeg, dat ze uitdijen of zich 10 cm naar links of naar rechts verplaatsen?! Brrrrrr.
De angst voor orde en netheid is een beetje doorgeslagen: vinden we het op onze vakantiebestemming toch zeer charmant, dat gras en onkruid tussen de keitjes en de bestrating van een terras in de mediterraan, thuis aangekomen weten we niet hoe snel de krabber, de onkruidbrander of erger: bestrijdingsmiddelen moeten hanteren tussen de voegen van de terrastegels en zijn we de romantiek van die vakantie zomaar vergeten!
Ik zie nóg wel een vergelijking met ‘de Triffids’. Het schetst mijn verbazing, dat menig collega in de groenbranche de laatste jaren zelf ook aardig blind is geworden voor het toepassen van voldoende groen in de tuin. Laten we onze ogen, en die van onze klanten, weer openen voor sfeer, gezelligheid, maar ook voor natuur en biodiversiteit.

‘De Triffids’, Nederlandse bewerking van het hoorspel ‘The Day of the Triffids’van John Wyndham : http://www.hoorspelweb.com/SF/deTriffids.htm

Column: Binnen-buitenkamer, uit mijn bovenkamer.
De interieurbranche loopt mijlenver voor op de tuinbranche. Interieurvoorbeelden in de media spreken voor zich, maar voor de tuin ontspruit uit menig brein ridicule (tuinmode)ideeën.