Pure liefde voor sneeuwklokjes.

tsgw-google-translate

1188A 0310 hcg
foto Hans Clauzing

In navolging van Engeland zijn wij in ons land ook steeds meer verliefd geworden op het sneeuwklokje. Wanneer de eerste melkwitte klokjes weer staan te bloeien breekt er elk jaar weer een gekte los. Met gemak worden er bedragen betaald van rond de 200 euro voor een enkel bolletje van een speciale soort.

1185 0310 hcg

1184 0310

In februari 2012 werd tot nu toe het duurste bolletje verkocht. Het betrof hier de soort Galanthus   ´Elizabeth Harrison´, deze heeft een gele markering op het witte bloemetje. Er werden toen 725 Britse ponden betaald voor een enkel bolletje van deze soort.

1195 0310 hcg

1187 0310 hcg

Voordien stond het record op een berag van 357 ponden voor een bol van de soort Galanthus  ´E. A. Bowles´. In 2004 vond tuinier Joe Sherman deze varieteit. Hij vermeerderde deze bol en het lukte hem om er 10 nieuwe van te kweken in 2008. Vervolgens had hij er 100 in 2010.

Het grootste probleem bij het kweken is de beveiliging! Joe Sherman vertelde in een interview in The Financial Times dat hij uit voorzorg de bloemetjes verwijderde om herkenning te voorkomen en zijn kwekerij gesloten hield voor publiek.

1192 0310 hcg

In Nederland zijn er tegenwoordig een aantal beurzen en evenementen speciaal voor deze brenger van de lente.

1190B 0310 hcg

1193A 0310 hcg

De Galanthus is een zeer sterk plantje wat uitstekend geschikt is voor verwildering. Vaak worden ze onder bomen of struiken geplant. Het is aan te raden om grote pollen te delen en vervolgens ruim uit te planten.

U doet dit het beste als het loof bijna is afgestorven. Bewaar de bollen op een droge plek en plant ze weer in het najaar. De bolletjes moeten ongeveer 5 cm diep de grond in.

De meest voorkomende soort is de Galanthus nivalis. ´Flore Pleno´ heeft gevulde bloemetjes, ´Viridi apice´ is een van de meer bijzondere soorten en heeft bloemblaadjes met opvallende groene puntjes. `Sandersii´ heeft gele in plaats van groene merktekens op het bloemetje.

1191 0310 hcg

1185A 0210 hcg

(Snowdrops Garden by Josephine)

Fotografie Hans Clauzing  Clauzing Photography

Hans Clauzing verzorgd ook workshops en lezingen. Kijk hier voor meer informatie.