Dunn Gardens – Historische tuin in het centrum van Seattle

dunn1

De Dunn Gardens in Seattle (WA) maken deel uit van het Amerikaans groen cultureel erfgoed. De tuinen met een oppervlakte van ruim 10 ha waren oorspronkelijk een onderdeel van het landgoed van Arthur en Jeannette Dunn. Het echtpaar kocht de grond in 1914 met de bedoeling hier hun zomerhuis te vestigen.

James Dawson van het bekende buro voor landschapsarchitectuur: de gebroeders Olmsted, werd ingehuurd voor het ontwerp van het landgoed. Het uitzicht op het omringende landschap van Puget en de Olympic Mountains worden sterk benadrukt in het ontwerp.

dunn2

Er kwamen op het landgoed grote groepen bomen, voornamelijk inheems zoals bijvoorbeeld: Douglas-sparren.De groepen van bomen krijgen borders met vaste planten en worden afgewisseld met gazons. Arthur Dunn is zelf een fanatiek tuinier en zorgt voor de aanleg van de tuinen volgens het ontwerp van de Olmsted Brothers.

dunn3

Na het overlijden van Arthur Dunn wordt het landgoed in vieren verdeeld onder zijn directe familie. Het oorspronkelijke ontwerp blijft echter intact. Arthur’s zoon Edward is verantwoordelijk voor een aanvulling in het ontwerp als hij op de plaats van een oude garage en de moestuin een Woodland Garden aanlegd van 2,5 ha. Het landgoed met zijn historische gebouwen en tuinen krijgen in 1994 een vermelding in het National Register of Historic Places.

dunn4

 

dunn12

 

dunn6

 

dunn9

 

DUNNGARDENS.ORG