Tuinontwerper Hans Pardoel werkt puur op gevoel

Update op 20 maart 2020: het bedrijf Hans Pardoel tuinen bestaat niet meer.

hans p 9

Tuinontwerper Hans Pardoel is een echt natuurmens. Op momenten als hij veel aan zijn hoofd heeft zoekt hij direct de natuur op. Natuur geeft hem rust en nieuwe energie. Eigenlijk weten wij allemaal wel hoe rustgevend het kan zijn om een heerlijke en ontspannende wandeling te maken door het bos. Als mens maken we onderdeel uit van deze natuur. Zonder het ons te beseffen stappen we vaak met een opgeruimd hoofd weer het bos uit. Hans Pardoel kreeg door deze positieve ervaring in de natuur het idee zijn klanten dit ‘natuurgevoel’ te laten ervaren in hun eigen stukje natuur.

Hans maakt energetische tuinen. Zijn ontwerpen zijn in perfecte balans en laten de gebruikers in contact komen met de helende werking van de natuur in hun eigen tuin. Hans Pardoel werkt hierbij puur op zijn gevoel. ‘Omdat ik intuïtief werk zijn mijn tuinontwerpen vaak onverwachte cadeautjes die exact passen bij de klant waarop ie is afgestemd.’ Hans over een van zijn eerste ervaringen: ‘ Ik weet nog goed dat ik twee perenboompjes ging plaatsen vlak bij een berk. Gaf het veel aandacht en liefde, snoeide waterloten weg, bemestte 3x per jaar. Met als gevolg dat er al spoedig flinke peren aan groeiden.’ Nadat hij zoveel mogelijk over de toekomstige gebruikers van de tuin te weten is gekomenen zijn ontwerp is begonnen is de volgende stap de bodem van de tuin. ‘Hoe arm de grond ook is, planten hebben het er prima naar hun zin vanwege de bodem die ik verrijk met compost, natuurlijke mest en persoonlijke aandacht.’

HANS P 10

De aanleg van een energetische tuin gaat gepaard met de afstemming van de juiste vormen, materialen, kleuren, planten etc. Er wordt voornamelijk met duurzame materialen gewerkt. ‘Ik heb me verdiept in het gebruik van ruimte en energie van kleine en grote oppervlakten.’ volgens een enthousiaste Hans en verteld hij verder: ‘ Zowel als particuliere klant, alswel bedrijven, scholen en instellingen benaderen me voor de inrichting van hun groene omgeving.

Een ekologisch renovatie ontwerp voor het landschap van Kinderboerderij de Oosterhoeve in Den Bosch gaf ruimte voor een collectieve schooltuin voor 5 scholen en een vlindertuin. Zo ook voor stichting De Lokatie in Vlijmen die een ecologisch landschaps ontwerp en begeleiding kregen voor de inrichting van hun gebied waarop hun dagopvang voor jongeren met leer en gedragsproblemen is gevestigd.’

De natuur is altijd dat uitgangspunt waar iedereen terugkomt, groot of klein.

Hans Pardoel verzorgd het hele jaar door verschillende interessante tuinworkshops en lezingen. Vooral over energetisch en genezend tuinieren. Daarbij kunt u denken aan snoeiadvies, het aanbrengen van houtwallen voor egels en vogels te plaatsen verbetert u een gunstige leefomgeving voor planten, dieren en mensen.’

‘Als tuincoach besteed ik veel aandacht aan uw welzijn in de tuin en de duurzame, conditiebevordering van bodem en plantgoed. Tuinieren is bedoeld om plezier aan te beleven. Mijn hoveniersbedrijf en buro voor tuin en landschapsontwerp is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landschapsarchitectuur (NVTL).’

hans p 1

Kindvriendelijke energetische tuin met een waterplaat (molensteen waterpartij) waar de kleintjes lekker kunnen spetteren en spelen. Deze tuin is ontworpen door Hans Pardoel Tuinen en aangelegd door Hoveniersbedrijf GreenFingers in Rosmalen in 2014.

Klik op een foto voor een groter formaat:

Energetische kindvriendelijke tuin te Beek-Ubbergen. Ontwerp 2014. Aanleg is begonnen in 2014 en is opgesplitst in meerdere delen verspreid over enkele jaren, afhankelijk van het budget van de klant.
De klant legt de tuin hoofdzakelijk zelf aan. Ontworpen door Hans Pardoel Tuinen.
hans p 7
hans p 9
hans p 8
Hans Pardoel over energetisch tuinontwerpen:
Voor een therapeut die vanuit het onbewuste werkt van haar cliënten is het belangrijk dat de drempel om te praten over dat stuk word verlaagd. Vaak gaat het dan over pijnlijke verdrongen traumatische ervaringen. C.G.Jung ontdekte dat mandala’s en heilige geometrische patronen zoals die in de oudheid werden toegepast in Egypte, India, Maya’s en Aboriginals het onbewuste naar boven haalden en daarom genezing konden ondersteunen.
Energetische genezende tuin voor een Jungiaans gedragstherapeut te Tiel. Tuin is ontworpen in juni en aangelegd in oktober/november 2015.
Energetische genezende tuin voor een Jungiaans gedragstherapeut te Tiel.
Zonder dat ik echter van Jung afwist heb ik puur intuïtief een concept gemaakt en gelijk met deze client overlegd die er enorm blij mee was en direct zag dat deze nieuwe tuin een goede investering zou gaan worden voor haar en haar cliënten. Maar het effect van de tuin werd groter aangezien er eerst met de buren aan 1 kant veel spanningen waren, en deze spanningen zich op dag 2 van de aanleg oplosten als sneeuw voor de zon.
hans p 12
Omdat ontwerpen zoals deze geheel intuïtief ontstaan zag ik tot mijn verbazing dat de vijver in een maanvorm erin ligt. De Maan is een belangrijk hemellichaam voor deze client haar leven. Geometrische vormen zoals de Fibonacci spiraal, de pyramide verhoudingen en Flower of Life brengen veel kracht en beweging.
hans p 14
Ook de keuze voor het beplantingsplan ging geheel intuitief. Voorheen zocht ik bepaalde succesvolle plantcombinaties bij elkaar. Bij dit plan stelde ik me als medium open en kreeg alle Latijnse namen vanzelf binnen. Het was een zeer geneeskrachtige combinatie die ik op papier had staan en in de tuin heb geplant. Ik kan niet wachten tot het voorjaar er is om deze bloeiende tuin te fotograferen.
WWW.HANSPARDOELTUINEN.NL