Giardini di Villa Bricherasio di Saluzzo

gvb 8

De Botanische Tuin van Villa Bricherasio ligt in Saluzzo, in de provincie Cuneo, Italië.
Het park van 12 ha is het levenswerk van fruitteler Domenico Montevecchi.

De tuinen zijn gelegen op de hellingen van de berg waarop de Villa Bricherasio is gelegen. Vanaf de villa is goed te zien hoe de tuinen op een prachtige wijze overgaan in het omringende landschap. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl.

gvb 7

Het uitzicht op de villa en de beplanting geven de tuin de typische Italiaanse sfeer ondanks de aanleg in Engelse stijl.

gvb 6

De tuin bestaat uit drie gedeeltes. Het gedeelte van de tuin het meest bij de villa gelegen bevat een grote collectie mediteraanse planten. De tuin gelegen op de oostelijke zijde van de berg heeft een perfect microklimaat voor subtropische planten. Dan is er ook nog een gedeelte van de tuin waar we veel planten uit het alpengebied vinden.

gvb 5

Rozen zijn er volop te vinden in deze tuin, zowel in struik als in leivorm. Daarnaast heeft de tuin een grote collectie Camellia en Hydrangea. Het klimaat ter plaatse is ideaal voor camellia’s. Bij ons zijn ze het beste te houden als kuipplant. Tegenwoordig zijn er ook meer vorstbestendige rassen (tot -15 graden).

gvb 4
gvb 3

In de tuin vinden we ook een grote collectie palmen. Grassen zijn ook in ruime mate aanwezig, zoals:  Calamagrostis acutiflora, Carex buchanaii en Festuca cinerea. In de alpentuin vinden we een rijke collectie van Crassulaceae, deze vormen de onderbeplanting van bomen bomen zoals: cacaoboom (Firmiana simplex), Kashmir cipres (Cupressus cashmirianum). Verder staan er veel eucalyptusbomen die hun oorsprong hebben in Australië en Tasmanië.

gvb 2
gvb 11
gvb 1
gvb 12

De prachtige foto’s bij dit bericht zijn van Sergey Karepanov. Op zijn reis door Italië bezocht hij ook enkele andere tuinen die TuinenStruinen in volgende berichten behandeld. De volgende foto’s kunt u in groter formaat bekijken door er op te klikken.

De foto’s in dit bericht zijn gepubliceerd met toestemming van Sergey Karepanov.