Column Jacqueline Volker – ‘Op zoek naar de ‘X-factor’

Column 5 header

Column: Binnen-buitenkamer, uit mijn bovenkamer.

De interieurbranche loopt mijlenver voor op de tuinbranche. Interieurvoorbeelden in de media spreken voor zich, maar voor de tuin ontspruit uit menig brein ridicule (tuinmode)ideeën.
Jacqueline Volker Lifestyle Adviseur is in column 5 ‘op zoek naar de ‘X-factor’

Januari. De maand van een nieuw begin. De kasten opgeruimd en de oude catalogussen weggegooid, vragend om nieuwe vulling. Nieuwe ideeën, nieuwe producten, nieuwe trends en de zoektocht op beurzen naar weer een nieuwe X-factor waarmee je je onderscheid in het nieuwe jaar.

Vast op het lijstje in januari staan: ‘De Groene Sector Vakbeurs’, gehouden in Hardenberg en ‘IMM Cologne’, de interieurvakbeurs in Keulen. In alle opzichten niet met elkaar te vergelijken, maar met als overeenkomst dat ze vakgericht zijn.

‘De Groene Vakbeurs’ is er voor boomverzorgers, groenvoorzieners, hoveniers, ontwerpers en is (ik citeer uit de promotiefilm)’de enige vakbeurs in Nederland waar de vakman uit de groene sector op de hoogte wordt gebracht van alle ontwikkelingen van zijn branche’. En let vooral op: ‘alle’.
‘IMM Cologne’ richt zich op o.a. inkopers, retailers, projectmanagers, designers en andere professionals in de interieurbranche.

Gewapend met een lampje ga ik in Hardenberg op zoek naar de X-factor tussen de stands, met van elkaar weinig onderscheidende, standaardstands met bruine wanden, met daarop bedrijfsnamen in plakletters in hetzelfde lettertype op alle frieslijsten.

Column 5 impressie Hardenberg
Standaard beursstand Hardenberg.

Bij een stand zie ik een nieuwe toepassing van een bestaand product. Ik word aangesproken door een ‘verkoper’ in opmerkelijke mannenmode: met zijn bejaarde spijkerbroek en dito sweater doet hij mij meer denken aan een leraar. Voordat ik het weet krijg ik dan ook les: ‘We hebben voor de hovenier dit, we hebben voor de hovenier dat, voor de hovenier moet het zus en zo ……’ Ik friemel opvallend aan mijn Italiaanse designjurkje, klik eens met mijn hoge laars hak op de beursvloer, wend mijn blik op de komende rij bruine stands, maar de hints worden niet gezien noch gehoord. Het college gaat onverminderd verder.

Lopend tussen de grasmaaiers, machines, kale bomen en tuingereedschappen is wel duidelijk HOE zij iets maken maar moeilijk te ontdekken WAT de vaklieden daarmee maken en met welk eindresultaat. Niet het gevoel of beleving van de eindgebruiker, de consument, maar het product staat centraal.

Hoe anders is dit in Keulen, waar een professionele hostess in mantelpakje mij vriendelijk met een open vraag informeert waarmee ik geholpen kan worden, in een huizenhoge topstand, waarin het me duizelt omdat ik inmiddels al was verdwaald in één van de 22 hallen. Hoewel voor vakmensen bedoeld, stralen de stands de beleving van de eindgebruikers uit. Het is ondenkbaar dat we hier te zien krijgen hoe de producten gemaakt worden, laat staan de gereedschappen waarmee. Een impressie:

Huizenhoge stands in Keulen.
Huizenhoge stands in Keulen.

Terug naar Hardenberg. Als dit het resultaat is van het ‘op de hoogte brengen over alle ontwikkelingen van de branche’ dan gebeurt er weinig nieuws in de groenbranche. Op deze beurs ontbreekt van alles op gebied van tuininrichtingsproducten, de nieuwste trends en beleving.

Is er tussen het houthakkers- en kettingzagengeweld dan toch nog een X-factor te vinden?
Zeker! Mijn aandacht werd getrokken door een stand waar niets te zien was, behalve een aftelklok. Geweldig, een stand met slechts één heldere boodschap. Hier is ‘out of the box’ gedacht!

Column 5 tijdklok

Een leuk gesprek met de eigenaar herinnert me eraan om af en toe op de website te kijken hoelang het aftellen nog duurt.
Nog 14 dagen.
Zou ik de tuin X-factor dan in februari vinden?

Promofilms van beide beurzen:
Groene Sector Vakbeurs:

IMM Cologne:

Meer foto’s van IMM Cologne tref je op de Facebook pagina van Jacqueline Volker

tsgw jjj