De Chelsea Physic Garden in Londen

De Chelsea Physic Garden in Londen werd opgericht als de Apothekerstuin in het jaar 1673. De functie van de tuin was het opleiden in het determineren van planten. Deze locatie was gekozen om zijn ligging bij de rivier omdat dit ervoor zorgde dat er een gunstig microklimaat aanwezig was. Dit milde microklimaat maakte het mogelijk voor vele subtropische planten om de strenge Britse winters te overleven. Een voorbeeld hiervan is de grootste bloeiende olijfboom in Groot Brittannië.

CPG1

De botanische tuin bevat een collectie medicinale planten van meer dan 5000 soorten. Een groot gedeelte van deze planten komen uit het mediterrane gebied. De rivier, de ommuurde tuin en de ligging van de tuin op het zuiden bleken uitstekende omstandigheden voor deze groep planten. De kleine kas in de tuin bevat een collectie varens. De tuin is een rustgevende oase in deze drukke stad en dagelijks opengesteld voor publiek.

CPG2

CPG5

Nog steeds heeft de tuin een educatieve functie, nu voor een veel grotere doelgroep dan de apothekers. Tijdens een wandeling door de tuin worden de bezoekers, door middel van naambordjes,  geïnformeerd over de helende werking van vrijwel elke plant in de tuin. Van veel hedendaagse medicijnen ligt de oorsprong in planten. Een voorbeeld hiervan is  Filipendula ulmaria, extracten van deze plant vormden de basis van de aspirine.

CPG3

CPG4

 

Onderstaand lijstje geeft een goede indruk van de planten die in de Chelsea Physic Garden zijn te vinden.

 • Oncologie
  Camptotheca acuminata, Catharanthus roseus , Papaver somniferum, Podophyllum hexandrum, Podophyllum peltatum, Taxus baccata, Taxus brevifolia
 • Longziektes
  Ammi visnaga, Atropa belladonna, Camellia sinensis, Datura stramonium, Ephedra distachya, Podophyllum hexandrum, Podophyllum peltatum
 • Dermatologie
  Ammi majus, Capsicum annuum, Dioscorea macrostachya, Hordeum vulgare, Oenothera biennis, Ricinus communis
 • Cardiologie
  Ammi visnaga, Atropa belladonna, Digitalis lanata, Melilotus officinalis, Papaver somniferum
 • Anesthesie
  Colchicum autumnale, Filipendula ulmaria, Hordeum vulgare, Hyoscyamus niger, Mandragora officinarum, Papaver somniferum, Scopolia carniolica
 • Neurologie/Reumatologie
  Capsicum annuum, Datura stramonium, Oenothera biennis, Salix phylicifolia
 • Psychiatrie
  Narcissus species, Valeriana officinalis, Vicia faba
 • Oogheelkunde
  Atropa belladonna
 • Parasitologie
  Artemisia annua, Tanacetum cinerarifolium, Cinchona pubescens var. succiruba, Dryopteris filix-mas, Podophyllum hexandrum
 • Gastro-enterologie
  Glycyrrhiza glabra, Mentha x piperita, Rheum palmatum

CPG6

CPG8

Sir Hans Sloane verhuurde de tuin aan de Society of Apothecaries voor £5 per jaar.
Sir Hans Sloane verhuurde de tuin aan de Society of Apothecaries voor £5 per jaar.

Bekijk hier de website van de Chelsea Physic Garden in Londen

The Chelsea Physic Garden was founded in 1673, as the Apothecaries’ Garden, with the purpose of training apprentices in identifying plants. The location was chosen as the proximity to the river created a warmer microclimate allowing the survival of many non-native plants – such as the largest outdoor fruiting olive tree in Britain – and more importantly, to allow plants to survive harsh British winters. The river was also important as a transport route that linked the garden to other open spaces such as Putney Heath, facilitating easy movements of both plants and botanists. In fact the garden has always sought to achieve good communications with others working in the same field: by the 1700′s it had initiated an international botanic garden seed exchange system, which continues to this day.