Meer dan 70 soorten inheemse planten op groendak California Academy of Sciences

Het nieuwe onderkomen van de California Academy of Sciences heeft door o.a het groendak een duurzaam karakter gekregen. Onder dit groendak met een oppervlakte van 2,5 ha bevindt zich een regenwoud, planetarium, aquarium, een albino alligator en een aantal pinguins. Het groendak heeft een duidelijke educatieve functie maar biedt daarnaast al de voordelen die een levend dak heeft te bieden voor het ondergelegen gebouw.

Deck-Hauser

Groendaken spelen een belangrijke rol in de isolatie van het gebouw en heeft daarnaast een functie het opslaan en geleidelijk afgeven van stormwater, en het terugdringen van het ‘Urban Heat Island ‘effect. Als groendaken zijn uitgevoerd met een gemengde en inheemse beplanting hebben zij ook een grote rol in het vergroten van de biodiversiteit (dierenleven).

Voor bezoekers van de California Academy of Sciences zijn er faciliteiten om het dak te bekijken. Veel van de bezoekers verbazen zich over de verscheidenheid aan planten die zich op dit dak weten te handhaven. De daken zijn ontworpen om zoveel mogelijk daglicht door te laten naar het regenwoud en de aquariumtanks eronder.

Lente op het groendak met bloeiende Eschscholzia californica en Lupinus versicolor foto; Kendra Hauser
Lente op het groendak met bloeiende Eschscholzia californica en Lupinus versicolor foto; Kendra Hauser

Kendra Hauser en Alan Good zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van dit groendak in San Francisco. In deze regio van de V.S zijn groendaken een nog niet veelvoorkomend verschijnsel en is de kennis die zij opdoen met experimenteren op dit dak van belang voor nieuwe groendak-projecten in California. Kendra Hauser zegt hierover,” Wij zien het dak niet als een statische omgeving maar behandelen het als een zichzelf steeds veranderend klaslokaal waar wij kunnen experimenteren en onze kennis over groendaken kunnen verbreden.” Momenteel werkt de Academy samen met onderzoekers om de diversiteit van insecten te bestuderen en onderzoeken zij gezamelijk carbon, water en hitte fluctuaties.

Het groendak werd oorspronkelijk beplant met slechts 4 soorten vaste planten en vier eenjarige plantsoorten. Inmiddels groeien er zo’n 70 soorten inheemse planten in de vrijwel geheel spontane vegetatie op het dak. Door het verschil in vormen van het dak zijn er verschillende microklimaten ontstaan met elk hun eigen vegetatie. Een groep vrijwilligers is speciaal getrained in het herkennen van niet inheemse planten, deze soorten worden dan ook regelmatig van het groendak verwijderd. Inmiddels is er een stabiel ecosysteem op het dak ontstaan.

CAS-4

Planten groeien op het dak in een substraatlaag van ongeveer 15 cm. De samenstelling van de beplanting werd voor een groot deel beïnvloed door factoren als; zout water, zomer-mist en harde wind. De meest voorkomende soorten zijn dus die soorten die zich hier dus blijkbaar goed thuisvoelen, dit zijn o.a; Dudleya farinosa, Dudleya caespitosa, Baccharis pilularis ‘Pigeon Point’, Eriogonum grande var. rubescens, Eriogonum latifolium, Achillea millefolium, Fragaria chiloensis, Lupinus versicolor, Erigeron glaucus, Festuca californica, Oenothera elata, Sisyrinchium californicum en Mimulus guttatus.

CAS-2

CAS-3