Binnen – Buitentuin | ‘Outdoor Cooking & Living’ als lifestyle beleving

Voor de uitbreiding van het sierbestratingspark bij Buiter Beton in Balkbrug werd ontwerper en lifestyle-adviseur Jacqueline Volker dit voorjaar uitgedaagd om één van de dertien nieuwe thematuinen te ontwerpen met een duidelijk lifestyle thema.

Het werd een ‘Binnen-Buiten’ tuin met ‘outdoor cooking & living’ als lifestyle beleving. De tuin is een inspiratie voor zowel hoveniers als particuliere klanten die de showtuin bezoeken.

VT Wonen Tuin 138

Volgens Jan Buiter hebben klanten meer en meer behoefte aan inspiratie en beleving. “In het bestaande showpark lag al een groot deel van ons assortiment, maar het blijft voor veel mensen toch moeilijk om zich voor te stellen hoe materialen er in combinatie met beplanting er in hun eigen tuin uitzien”, zegt hij. “De aanleg van dertien voorbeeldtuinen was daarom voor ons een logische stap. We hebben Jacqueline Volker gevraagd om een tuin te ontwerpen met een totaalbeleving”.

VT Wonen Tuin 162

Gespecialiseerd in thematuinen, was deze ontwerpopdracht Volker op het lijf geschreven. Ze ontwierp een ‘Binnen-Buiten’ tuin, waarin buiten koken en leven centraal staat. “Steeds meer wordt de tuin een verlengstuk van het interieur”, vertelt Jacqueline. “Daarbij is moestuin-tuinieren de laatste jaren een ware trend geworden. Je zelf verbouwde groenten en fruit verwerken in lekkere gerechten en koken voor je familie en vrienden is helemaal een lifestyle van nu en een trend waar ik graag op aanhaak. Een tuin met duidelijk concept waarin alles op elkaar is afgestemd, spreekt de beleving van een doelgroep aan. De tuinbranche kan niet meer om een dergelijke benadering heen.”

VT Wonen Tuin 111

Binnen dit thema werd de tuin voorzien van een serre met een riante keuken die van binnen doorloopt naar buiten. Naast wintergroene hagen, bestaat de beplanting o.a. uit een Notarisappelboom, druif, de eetbare daglelie en natuurlijk verse kruiden. Ook aan duurzaamheid is gedacht, getuige de loungehoek uitgevoerd in bamboeplanken, een eigen, innovatief ontwerp van Jacqueline. De sfeer is door de kleurstelling en de unieke Duostone keramiektegels met de mix & match dessins, mediterraan te noemen.

VT Wonen Tuin 97

Kun je het ontwerp en de vormgeving van de bamboe loungebank meer toelichten?

De bank is een speciaal ontwerp van mij. Het is een handige ruimtewinner. Hij is gemonteerd aan de verhoogde border en geïntegreerd in het ontwerp, een ruimtewinst van maar liefst 40% t.o.v. een traditionele loungeset. De onderkant is open en oogt daarom ruimtelijk. Je kunt ook handig je voeten eronder kwijt, dat kan bij de loungesets vaak niet. Vaak zet je de set toch op één vaste plek neer in een wat kleinere tuin, dus kun je em net zo goed vast monteren. De banken de ‘Goldline’ met rugleuning en de ‘Silverline’ zonder leuning zijn in een paar tuinontwerpen al gebruikt en men is erg enthousiast.
Bamboe hout is duurzaam, trekt niet krom, is net zo sterk als hardhout en is mooi om te zien.

VT Wonen Tuin 59

De gestucte keuken met betonnen U-elementen en betonnen aanrechtblad laat zien hoe men materialen zelf kan combineren. “We gaan natuurlijk graag mee met de tijd. De tuin speelt daarom ook helemaal in op de nieuwste tuintrend ‘Eco Luxe’ voor 2015 waarbij materialen als koper, luxe keramiek en beton worden toegepast.” aldus Jacqueline.

De tuin is gestyled aan de hand van de trend Ecolux. Waarom? En met welke materialen is er gewerkt?

Ik zou graag zien dat tuinen meer op ‘lifestyle’ worden ontworpen. Styling is daar maar slechts één aspect van. Het begint bij doelgroepensegmentatie.
Tuinbranche Nederland werkt voor 3 tuintypes 3 verschillende trends uit. Deze doelgroepen marketing noem ik ‘lifestyle’. ‘Eco luxe’, een stijltrend voor 2015, past het best bij het tuintype blauw die ook van deze tuinstijl houdt. Binnen deze trend waren de materialen als beton en keramiek al aanwezig in het ontwerp, zodat ik de styling voor de fotografie daar op kon aanvullen. In deze stijltrend Eco Luxe past bijvoorbeeld het gebruik van RVS, koper en de opengewerkte structuren die je ziet in o.a. de stoelen. Het kleurgebruik wit, zwart, grijsgroen, petrolblauw en roze zit in het kleurenschema van Eco Luxe.

VT Wonen Tuin 52

Vind je dat tuinen sowieso meer gestyled moet worden en waarom?

Het is zeker niet mijn bedoeling om tuinen overdreven te decoreren zoals we dat van tv programma’s kennen. Producten die voor tuinen beschikbaar zijn om een tuin aan te kleden zoals we dat wél in een interieur doen zijn nog onvoldoende voor handen.
Ik weet zeker dat er in de tuinbranche nog heel wat te halen valt als we, binnen slimme marketingconcepten, met innovatieve materialen die UV en weersbestendig zijn en met produkten kunnen komen die meer (design)uitstraling hebben, meer in tuinstijlen passen, of meer in ‘lifestyles’ passen. Daar ligt een enorme creatieve en commerciële uitdaging!

VT Wonen Tuin 124
Een tuin is voor mij geen statisch plaatje om naar te kijken, er mag van mij juist in geleefd worden! Op foto’s laat ik graag feestelijkheid, gezelligheid en lekker samenzijn zien.
Het gaat mij meer om de beleving in de tuin, welke sfeer het oproept. Voor de fotografie van tuinen kies ik voor een reclame-product-mode fotograaf die feilloos zo’n lekkere sfeer kan neer te zetten.

VT Wonen Tuin 192

Naast de ‘Binnen-Buitentuin’, zijn de twaalf andere thematuinen ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Wilfried Reuvers, waaronder een ecotuin, een vijvertuin, rode lopertuin en pergolatuin op maandag t/m zaterdag gratis te bezoeken door particulieren.

http://www.lifestyleadviseur.nl/

http://www.buiterbeton.nl/

KLIK OP FOTO VOOR GROTER FORMAAT:

 

grdnstore 002