Carol Klein | Panties, Planten en Motorfietsen

 

Het is weer wachten geworden tot volgend jaar om naar het beste tuinprogramma op tv te kunnen kijken: Gardeners’ World. Veel tuiniers uit ons land volgen het Britse programma al jaren. Monty Don praat de show op een fantastische wijze aan elkaar en weet ons met zijn ongelofelijk grote kennis over planten, tuinen en tuinieren telkens te boeien. Toch kan ik meestal niet wachten tot mijn favoriete presentatrice in beeld komt: Carol Klein.

Wat is dat toch een heerlijk mens, alleen al haar stem maakt mij vrolijk en ik ben ervan overtuigd dat velen mijn mening delen. Het enthousiasme waarmee zij onderwerpen in de show behandeld is intens en oprecht. Het afgelopen seizoen konden wij haar volgen in het begeleiden van een jong stel bij het opstarten van hun eigen tuin. Daarnaast bezocht zij in iedere show een tuin met een specifieke plantcollectie. Telkens doet zij dit op zo’n wijze dat zij het bij mij zelfs voor elkaar zou krijgen om een brandnetel in mijn tuin te zetten, als zij het maar zegt.

Carol Klein (1945) werd geboren in het stadje Walkden in het Engelse graafschap Lancashire. Hier bracht zij samen met haar twee broers haar jeugd door. Haar jeugd beschrijft zij zelf als een mix van veel plezier, maar helaas toch ook met wat frustratie. Haar vader had in Walkden zijn eigen tv/audiospeciaalzaak maar in werkelijkheid kwam het op haar moeder aan om deze onderneming te runnen. Haar vader was er een van lang leve de lol en zijn passie lag meer in de richting van motorfietsen, alcohol en lol maken. Haar vader had ook absoluut de pest aan tuinieren en zag hier geen toekomst in voor zijn dochter.

NPG P1026(20); Carol Klein by Tessa Traeger

De liefde voor snelheid en motorfietsen heeft zij dan ook van haar vader. ‘ Mijn broers proberen het mij nog uit mijn hoofd te praten maar ik denk er serieus over om een motorfiets aan te schaffen. In mijn tienerjaren bezat ik samen met wat vriendjes een Matchless 350.’

Op haar vijftiende besloot Carol om met school te stoppen. ‘ Ik besloot om te stoppen omdat ik er niet ver vanaf was om er vanaf gestuurd te worden, ik was ze maar voor.  Graag had ik naar de Kunstacademie gegaan maar mijn vader zag dit helemaal niet zitten waardoor ik uiteindelijk ben gaan werken.’ Carol ging werken in de grote stad Manchester, waar zij panty’s en fournituren verkocht in de Kendal Milne department store.

Carol-Klein_1798303c

De liefde voor tuinieren heeft zij van haar moeder die hier zelf weliswaar niet vaak aan toe kwam. Haar grootvader had een volkstuin waar ze vaak was te vinden. ‘ Mijn eerste lessen in tuinieren kreeg ik van mijn opa en mijn moeder. Hangend over het tuinhek had ik vaak gesprekken met andere tuiniers, iets wat tegenwoordig bijna ondenkbaar is als jonge meid.’

Uiteindelijk hing Carol de panties aan de wilgen en behaalde haar felbegeerde diploma aan de kunstacademie. Voordat Carol met haar man Neil naar Devon verhuisde was ze een tijdje docent op een school in Londen. In Devon begon Carol met het opbouwen van haar eigen kwekerij en was daarnaast druk als moeder van haar twee dochters. Carol is een specialist in Cottage Gardens en kweekt dan ook voornamelijk planten die goed in dit soort tuinen passen.

‘Ik geloof niet in groene vingers, toen ik ging lesgeven in kunst realiseerde ik mij dat iedereen kan tekenen en ik denk dat ook iedereen kan tuinieren. Mijn beste advies is om goed te kijken. Observeer goed wat er allemaal gebeurt in je tuin. In elke tuin maakt de natuur de wet uit, je hoeft alleen maar het zelfde na te streven. Als je een plant hebt die het goed doet langs de kust moet je hem niet in kleigrond gaan planten. Verder heb je veel geduld nodig als tuinier.’

carol

Carol Klein kijkt met veel plezier uit naar het tv-seizoen van 2015. Ze heeft net weer een week van opnames achter de rug voor een nieuwe serie shows die zij gaat presenteren op BBC 2:  Plant Odysseys. Hierin gaat ze de weg behandelen die bepaalde planten – roos/iris/tulp/klaproos – hebben afgelegd vanuit de wilde flora tot in onze tuinen. Binnenkort gaat zij voor deze productie een reis naar Kazachstan maken en hier heeft ze ontzettend veel zin in.