Nederlandse stadsparken steeds populairder

Jarenlang waren de stadsparken in ons land niet meer dan een plek waar je op zondagochtend een ommetje door deed of een plek om de hond uit te laten. Het park was een plek waar je kon kijken naar het groen vanaf het pad met een laag hekje en daarachter het bordje met de tekst “Gras niet betreden”. Veel stadsparken zijn de laatste jaren echter verandert van kijkpark naar leefpark.

Relaxen in het Vondelpark
Relaxen in het Vondelpark

Het groeiend aantal bezoekers aan stadsparken is een landelijke trend maar Amsterdamse parken en dan met name het Vondelpark zetten de trend. Na de grootschalige (woning)renovatie die in veel wijken plaatsvond veranderde veel van deze wijken in hippe buurten. Wonen in de stad wint aan populariteit vooral onder hoger opgeleiden. Deze ‘nieuwe’ stedelingen nemen daarbij genoegen met een kleinere woning en compenseren dit met kwalitatief openbaar groen. De parken zijn opener en veiliger geworden en er is hier en daar kleine horeca.

De muziektent in het Vondelpark is een rijksmonument
De muziektent in het Vondelpark is een rijksmonument

Het aantal Amsterdammers dat een bezoek brengt aan een stadspark is in de periode tussen 1996 en 2008 verdubbeld. In het jaar 1996 bezocht 58% van de Amsterdammers wel eens het Vondelpark, in 2008 was dit maar liefst 89%. We trekken dus masaal naar het park, waarbij dankzij de aanwezige Wifi, werken en studeren de nieuwste trend is. Naast het beroemde Vondelpark zijn het terrein bij de Westergasfabriek, het Nelson Mandelapark (het vroegere Bijlmerpark) en het Erasmuspark populaire plekken geworden.

Het Amsterdamse Vondelpark is het bekendste en drukbezochtste stadspark van ons land. De opening van het park, met een oppervlakte van bijna 50 ha, was in 1865 met als doel rijke Amsterdammers aan de stad te binden en de arbeiders kennis te laten maken met natuur en frisse lucht. Vele jaren later blijkt het park nog steeds aan deze doelstelling te voldoen.

Relaxen in het Vondelpark is van alle tijden
Relaxen in het Vondelpark is van alle tijden

plattegrond_vondelpark