De Cruickshank Botanical Garden in Aberdeen

cbg 1De Cruickshank Botanical Garden ligt in het oude gedeelte van de Schotse stad Aberdeen. Deze stad ligt hoog aan de oostkust van Schotland en is sinds vele jaren de thuisbasis van de Schotse Off-shore industrie. De botanische tuin is onderdeel van de Universiteit van Aberdeen.

cbg 2

De locatie is al sinds 1647 in gebruik als tuin en park, destijds onder de naam: Clunys Garden. De tuin ligt ongeveer 2 kilometer vanaf de kust en heeft dankzij zijn beschutte ligging  vrijwel geen vorst en doorgaans milde temperaturen.

cbg 6

In het jaar 1898 kocht Miss Anne Cruickshank de grond om het vervolgens aan de Universiteit te schenken met als doel: het oprichten van een botanische tuin ter nagedachtenis aan haar vader.

cbg 4

Van de oude beplanting is er nog weinig over. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd veel van de oorspronkelijke beplanting vervangen ten behoeve van het kweken van groente en fruit voor de hongerige bevolking van deze middelgrote stad.

cbg 5

Het arboretum neemt een grote plek in de tuin in, ook is er een grote rotstuin en rozentuin.  De zogenaamde Sunken Garden is een bekend onderdeel van de tuin.

cbg 3

 

cbg 7

cbg 8

cbg 9

cbg 10

Website