Go Wild! Top 15 leukste bollen voor verwildering

Wie nog twijfelt bij het horen van het woord ‘bloembollen’, kan zijn lol op met verwilderingsbollen. Verwilderingsbollen zijn serieus een ‘makkie’. Eenmaal geplant hoef je er vrijwel niets meer aan te doen en bloeien ze ieder jaar steeds rijker. En nog leuker… het worden er steeds meer! Ze maken op eigen kracht nieuwe bolletjes en veel soorten zaaien zich uit. Het zijn dus echte cadeautjes voor in de tuin.

02-004

Hebbedingetjes

Het zijn hebbedingetjes, deze (kleine) tuinjuweeltjes, zowel in de tuin als op het terras en het balkon. Ze zijn al duizenden jaren gewend om in de natuur te overleven. Zich zelfstandig handhaven in een tuin is voor deze ijzersterke bolgewassen dus een koud kunstje.

17

Na de bloei blijven de bollen onder de grond leven en in het nieuwe seizoen lopen ze gewoon weer uit. Dat maakt ze zo verrassend.

02-005

Verwilderings-weetjes

  • Verwilderingsbollen zijn onderhoudsvriendelijk; het zijn weinig-werk-en-veel-plezier-planten.
  • Plant verwilderingsbollen op een plek waar niet gespit wordt en waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Dan geven ze het meeste plezier.
  • Ze zijn in trek bij insecten; hommels zijn bijvoorbeeld frequente bezoekers. Als er verder nog bijna niets bloeit, beschikken deze vroege bolgewassen al over voldoende nectar.
  • Verwilderingsbollen zijn perfect als onderdeel van bestaande beplanting. Denk bijvoorbeeld aan bodembedekkers onder bomen en heesters. Narcissen, Scilla en Leucojum in zachte kleuren pastels en wit maken er een echt feestje van.
  • Lastig kiezenDe keus in verwilderingsbollen is enorm en kiezen kan daardoor lastig zijn.
  • Daarom zijn de 15 leukste verwilderingsbollen op een rijtje gezet. Voor het gemak zijn het gemiddelde aantal benodigde bolletjes per vierkante meter erbij vermeld.
  • Kijk hier naar een artikel over Stinzenplanten.

05-001

Kijk hieronder naar de 15 geselecteerde bolgewassen.

(klik op foto)