Column Jacqueline Volker – Oktober Woonmaand

tsgw jjj

Oktober Woonmaand

Het is herfst. De dagen korten, de kleuren worden buiten warmer en de temperatuur daalt. Tijd om naar binnen te gaan en gezellig de open haard aan te steken. Tijd voor ‘Oktober Woonmaand’, ingeluid op de jaarlijkse Woonbeurs in Amsterdam.

Als interieur- én tuinontwerper moet ik bij blijven op twee vakgebieden. Zo bezocht ik ook dit jaar weer ‘De Woonbeurs’ in Amsterdam. Dan kijk ik niet alleen door de bril van een ontwerper, maar ook door die van een marketeer.

De Woonbeurs is verdeeld in 3 hallen met elk een eigen concept, gekoppeld aan de doelgroepen van belangrijkste woonbladen: VTWonen, Ariadne at Home, More than Classic, 101 woonideeën, Eigen Huis & Interieur. Elk magazine heeft haar eigen ‘Inspiratiehuis’, grotendeels ingericht met de woon collectie van het betreffende blad, zoals de ‘VTWonen collectie’ (links) en de ‘101 wonen collectie’ (rechts).

Woonmaand foto 1 def

Goed concept, overzichtelijk en duidelijk.
Omdat de buitenkamer steeds meer een verlengstuk wordt van het interieur, probeer ik als ontwerper de verbindingen, de overeenkomsten te zoeken tussen beiden om een harmonieus ontwerp te kunnen maken. Laat ik wat verschillen uiteenzetten:
Nadelig punt van tuinen ontwerpen is dat de keuze in materialen beperkt is. Materialen zijn immers onderhevig aan de effecten van UV en de weersinvloeden, wat maakt dat het pallet niet onbeperkt is. Hoe anders is dat in een interieur? Materialen als papier, sisal, leer, kunststoffen, kurk, vilt, fineer, hout, stoffen, metalen en porselein geven veel mogelijkheden voor verrassende combinaties.

Woonmaand foto 2 def

Daarnaast hebben we nog de oneindige dessins in meubel- en gordijnstoffen, vloerbedekkingen en ontelbare behangpatronen. De verlichtingscatalogus van slechts één interieurverlichtingsfabrikant telt 530 pagina’s en weegt maar liefst 3 kilo!
Een interieurontwerper beschikt zo over meer mogelijkheden in het neerzetten van een sfeer of stijl. Dan komt de tuin er qua mogelijkheden toch wel bekaaid af. Na het bladeren van een 58 pagina tellende catalogus tuinverlichting, vraag ik mij namelijk af waar de rest is.

Buiten moeten we stijlen dus op een andere manier zien te creëren. In de tuin zijn de planten, bomen en heesters de sfeerbrengers. Ik vergelijk ze met de gordijnen, tapijten en de woonaccessoires van de tuin. Zonder die elementen kun je geen sfeer scheppen. Maar naast de beplanting, sluit de rest van de verkrijgbare materialen slecht aan op het scheppen van een lekkere sfeer, noch dragen ze bij aan ontwikkelen van een nieuwe stijl. En dat is nou net waar het vaak aan ontbreekt in de tuinbranche: Duidelijke concepten, duidelijke stijl of sfeer. We moeten het doen met de tuinstijlen: – en nu chargeer ik – de mediterrane tuin, de klassieke tuin, de ecologische tuin, landelijke tuin, de cottagetuin, met maar weinig verkrijgbare producten voor deze stijlen. Zo tref ik regelmatig materialen in de markt aan, die ik geen van bovengenoemde stijlen zou kunnen toe dichten. Om heel eerlijk te zijn: zelfs met mijn creatieve geest en fantasie vergt het moeite om een stijl of sfeer te kunnen bedenken waar ze wél in zouden passen of hoe je hiermee een harmonie tussen binnen en buiten kan creëren.

Woonmaand foto 3 def

Ik hoorde een verkoper van tuinproducten eens zeggen: ‘Er zijn teveel materialen, consumenten kunnen daardoor niet kiezen’. Gezien de keuzes in het interieur kan dat onmogelijk het probleem zijn. Ik denk dat consumenten zichzelf niet herkennen in het aanbod.
Producenten van tuinproducten zullen ongetwijfeld sterke marketingafdelingen hebben. Het getuigt namelijk van behoorlijk wat lef voor een producent om zich te richten op kleine doelgroepen in de markt, zoals deze fabrikant:

woonmaand foto 4 def

Hoeveel consumenten zullen immers een ‘Peru tuin’ in het vlakke Nederland aanleggen?

Terwijl ik over de Woonbeurs loop, ratelt het in mijn bovenkamer van ideeën:
Zou deze slimme marketing niet een goed idee zijn voor de tuinbranche: Elk tuinblad met een eigen modeltuin en een eigen collectie materialen voor hun doelgroep op ‘Tuinidee’?
Tuinen maken op ‘lifestyles’ in plaats van tuinstijlen? Of nieuwe tuinstijlen bedenken met daar bij passende producten? Meer producten ontwerpen waarmee je een harmonie tussen binnen en buiten kan creëren?
Laten we eens beginnen met het collectief uitroepen van een speciale tuinmaand in de branche: Maart Tuinmaand!

Er is nog zóveel te doen, nog zóveel te ontwikkelen, te bedenken, te ontwerpen in de tuinbranche …. Wat is dat een leuke, creatieve uitdaging!
Voordat Maart Tuinmaand begint, hebben we nog een hele winter de tijd om het eens helemaal uit te denken.
Thuis, bij de open haard.
In een lifestyle interieur.

Jacqueline Volker www.lifestyleadviseur.nl

3 reacties op “Column Jacqueline Volker – Oktober Woonmaand”

 1. Goedemorgen Michaël Bakker, met veel plezier lees of bekijk ik al u colums, maar deze keer wil ik toch even reageren. Tuintrend colum (oktober woonmaand) van Jacqueline Volker, kan echt niet! Als een Hillhoutschutting trend is dit najaar dan eet ik nu mijn schoen op. Jammer, met kromme tenen bekeken, dit is hopelijk een eenmalige actie van Jacqueline Volker.

  Met vriendelijke groet,

  Manon van Dis Tuinontwerp van Dis

  Antilope 73 1273 GC Huizen

  T 035-5259515 M 06-15450558 info@tuinontwerpvandis.nl http://www.tuinontwerpvandis.nl

  Like