Hoe de herfst zijn kleur krijgt (of niet)

herfst 20

Herfst, is voor veel van ons het favoriete seizoen. De kleuren waarmee de natuur ons verleid spreekt ons aan en helemaal als de zon schijnt en de temperatuur aangenaam genoeg is om heerlijk door het bos te wandelen. Maar misschien heeft u zich ook weleens afgevraagd waarom niet elke herfst de bomen even kleurrijk worden als het jaar daarvoor.

herfst 12

Chlorophyl zorgt voor de groene kleur in het blad en maakt het voor de plant mogelijk om zonlicht om te zetten in zijn eigen voeding. Als de dagen korter worden en de temperatuur gaat omlaag stopt langzaam de chlorophyl-productie in het blad en krijgen andere pigmenten de kans om zichzelf te laten zien. De twee meest primaire pigmenten zijn, carotenoïden die voor oranje, geel en bruin zorgen en anthocyanen die voor de rode pigmenten zorgen.

herfst 30

De carotenoïden zijn constant in het blad aanwezig, dus het verschijnen van de kleur oranje is het meest voorspelbaar wanneer de chlorophyl het voor gezien houd. Bij de anthocyanen, die voor de rode kleuren zorgt ligt dat anders, hun verschijnen is afhankelijk van (zon)licht, plant-chemische processen, temperatuur en de hoeveelheid (regen)water, hier bepaald het weer dus in welke mate de rode tinten mede de kleur van deze herfst gaan bepalen.

herfst 27

Warme dagen met koude nachten (net boven het vriespunt) geven de rode pigmenten een enorme BOOST , en zorgt voor een magisch herfst-effect. Echter bij vroege vorst zullen de kleuren verbleken. De mooiste herfst krijgen we dus bij een combinatie van zonnige dagen met een lage temperatuur waarbij het ook in de nacht net niet vriest. Vocht speelt bij dit alles ook nog een rol, bij een late lente of een zeer droge zomer word het kleur-proces vertraagd dus maar hopen op een vochtige lente, een aangename zomer en een zonnige, koele herfst want dit is het recept voor de mooiste herfst!

herfst 25

herfst 24

herfst 21