Artis nog volop in bloei

SAM_2214

Bij een wandeling door de bekendste dierentuin van ons land vallen al snel de vrolijke, uitbundige bloemenborders op. Vorig jaar bestond Natura Artis Magistra maar liefst 175 jaar. Reden voor een feest en wat is een feest zonder bloemen. Bij Artis ontstond het idee om het park extra in bloei te gaan zetten. Immers, waar bloemen zijn ontstaat een gevoel van feestelijkheid. Een projectteam werkend onder de titel: Artis in bloei. bestaand uit Artis professor Erik de Jong, landschapsarchitect Michael van Gessel, tuinontwerpster en beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet en Artis plantenexpert Ton Hilhorst moest dit idee vorm gaan geven.

SAM_2213

Er werden borders in nieuwe vormen ontworpen. In de palmentuin en het astervak kwamen drakenstaarten die in vloeiende lijnen met het heuvelachtige grasperk meelopen. Aan de beroemde papegaaienlaan werden bloemenborders in de grasvlakken gemaakt. Op het veld voor het aquarium kwamen er drie in elkaar overlopende cirkels.

SAM_2215

Om het feestgevoel al vanaf de hoofdingang vorm te geven kwamen er grote oranjerie-kuipen gevuld met een bloemenweelde. Waar Jacqueline van der Kloet komt zijn er ook bloembollen en dit geval maar liefst 175.000 stuks. Waarvan meer dan 80 soorten tulpen. Als winterdekking werden er ruim 17.000 violen geplant. In maart werden als aanvulling hierop meer dan 7000 vergeet-mij-nieten en muurbloemen in de daarbij passende kleuren.

SAM_2219

Later werden er nog 2600 eenjarigen geplant in 150 verschillende soorten, met daartussen nog eens 2000 zomerbollen. In de borders werden verder veel verschillende koolsoorten, waaronder rode en boerenkool. Daartussen kwamen pompoenen en kalebassen, deze werden later weer als voer en verrijking voor de dieren zoals de olifanten en de gorilla’s gebruikt.

SAM_2222

Een jaar later zijn de bloemborders ter ere van het 175 jarige Artis nog steeds een feest voor de bezoekers van het dierenpark. Artis is steeds groener aan het worden en is er weer meer aandacht voor de vele mooie bomen in het park. Waarvan er enkele ouder zijn dan de 175-jarige dierentuin.

SAM_2229

SAM_2252

Klik op een foto voor groter formaat: