Column Jacqueline Volker – Designwas

tsgw jjj

 

Column: Binnen-buitenkamer, uit mijn bovenkamer.
De interieurbranche loopt mijlenver voor op de tuinbranche. Interieurvoorbeelden in de media spreken voor zich, maar voor onze tuin ontspruit uit menig brein ridicule (tuinmode)ideeën.
Jacqueline Volker Lifestyle Adviseur signaleert ……

Designwas

Als Lifestyle Adviseur ontwerp ik graag leefbare ruimten. Iedereen leeft natuurlijk anders. Ik ga mensen niet opleggen hoe ze moeten leven en de eigenwijze ontwerper uithangen, liever beweeg ik met mijn klant mee in de keuze voor materiaal, in de functionaliteit van ruimten, in de hoeveel onderhoud, etc. Het is voor een ontwerper dan ook de kunst om een ruimte te ontwerpen die aansluit bij de Lifestyle van de bewoners. Eén van de eerste vragen die ik mijn klant dan ook stel is: hoe wil je de ruimte gaan gebruiken?
Behalve functioneel, wil ik als ontwerper ook nog mooie ruimten maken. Dat verwachten klanten gelukkig ook van mij. Als ik een ontwerp aan het maken ben, zie ik het al helemaal voor me. Ik loop in gedachten 3 dimensionaal door mijn ontwerp. Ik zie wuivende grassen, met bloeiaren fonkelend in de zon, fladderende vlinders op vlinderlokkers, zichtlijnen met fantastische doorkijkjes en zo meer.

 

jvcol 2

Wat ik echter achter mijn tekentafel nooit zie is een droogmolen met doodgewone was. De boxershorts en witte sportsokken van meneer, de Hema onderbroeken en pantykousen van mevrouw en de vaal verwassen, bonte verzameling handdoeken, die het subtiele doorkijkje in mijn design pontificaal blokkeert.

Toch handig als je ook interieurs ontwerpt: ik teken meteen even een droger bij de wasmachine in de bijkeuken en ik hoop natuurlijk dat mijn klant afziet van zijn drogende goed in mijn zorgvuldig samengestelde, met liefde op maat gemaakte design tuinontwerp.
Persoonlijk heeft buiten de was drogen ook niet mijn voorkeur. Als fulltime ondernemer kan ik mijn tijd efficiënter gebruiken dan was ophangen en afhalen en dat, per was, drie keer herhalen omdat we in Nederland regelmatig buiig weer hebben. Dan hebben we nog het argument: de kosten. Met een zuinige droger van de nieuwe generatie wasdrogers, kost één droogbeurt slechts € 0,38 per keer. Bovendien hoef je nauwelijks nog te strijken. Een droger is dus goedkoper. Met een extra zonnepaneel op dak hoeven we het voordeel niet eens te benoemen.

Maar voor sommigen gaat er niets boven frisse, buiten gedroogde was, met stijve handdoeken en harde washandjes aan een droogmolen op een prominente plek, midden in de tuin.
In enkele gevallen pakt een droogmolen in de tuin toevallig goed uit. Zoals in deze tuin, waar op een oprit, omsloten door 2 hagen en een poort, een aparte (was)ruimte ontstaat, los van de rest van de tuin, buiten het zicht van passanten.

 

jvcol 3

 

Droogmolen weg en het is weer een parkeerplaats, een BBQ plek of een speelkamer.
jvcol 5

 

In een maatwerk designtuin gaat een droogmolen ook héél goed samen met je designwas van Versace, Calvin Klein, Marlies Dekkers, La Perla en Armani aan de lijn. Het ragfijne kant van de lingerie zou ik binnen het beplantingsplan nog kunnen combineren met de kantachtige bloemen van Ammi of Astrantia’s.
jvcol 1

 

In alle andere gevallen: Vergeet dat foeilelijke aluminium museumstuk uit oma’s tijd, toen maandag nog wasdag was. Gewoon niet meer doen dus!
Als moderne vrouw heb je in je nieuwe tuin, dankzij de droger die manlief prima kan bedienen, méér tijd om te genieten en houd je tijd én geld over voor een lekker tuinfeest met vriendinnen.
jvcol 6

 

Voor inspiratie: Bezoek de website http://www.lifestyleadviseur.nl of facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Jacqueline-Volker-Lifestyle-Adviseur-ontwerper-voor-tuinen-en-interieurs/499254270098123

Eén reactie op “Column Jacqueline Volker – Designwas”

 1. Mooie column! Echt iets om over na te denken…
  Meestal kies ik gewoon voor de keuze van de klant…

  In een speelse tuin met trampoline, speeltorentje, zwembadje en zandbakje, kan er ook nog wel een wasdraad bij. Maar ook in een strakke tuin durf ik een wasdraad voor te stellen. Twee draden aan T-palen boven een strook van Vinca met hierin narcissen, tulpen of het lelietje-van-dalen in het voorjaar. Bloemetjes uitgebloeid, de was erboven! Eventueel een klein haagje om te zorgen dat de kids er niet onderdoor lopen en tactisch geplaatst, lekker dicht bij de achterdeur/berging, aan de rand van de verharding. En wat is er nu schattiger dan die kinderkleertjes aan een draad met wat bloemen op de achtergrond?

  Maar in een te kleine en vooral moderne designtuin past het inderdaad niet… De technologie van nu, de tijdnood van de gemiddelde mens, en het weer is niet ideaal. Weeral sluit ik me gedeeltelijk aan bij bovenstaande column. De zeldzaamheid van de zon doet me er ook niet toe aanzetten het gat voor de wasmolen te gebruiken voor een parasol want waarschijnlijk wil je het allebei tegelijkertijd.

  Wat ik ook doe,,,
  ik teken NOOIT een klassieke wasmolen op een aluminium paal. Er zijn 1001 mogelijkheden om wasdraden op te hangen in vormen en materialen. Ook demontabel of met dubbele functies. Ik verafschuw die vierkante wasmolens gewoon… Waarschijnlijk komt het door het feit dat die dingen altijd op het laatst geplaatst worden. Zo van: “O ja, ik wil de was misschien toch buiten af en toe drogen…laten we de grondboor pakken en een wasmolen droppen” Vaak in het gras geplaatst waardoor je natte voeten krijgt. Of aan de rand van de verharding waar je je nu moet bukken om door te lopen. Nee, op een of andere manier haat ik die wasmolens gewoon.

  Like