Sublieme charme in Jardin du Chateau de Flecheres

tsgw-google-translate

 

jcf 1aIn de periode tussen 1835-1879 is de Franse tuin behoorlijk aan het veranderen. Tot ongeveer 1835 bestaat er in Frankrijk minder behoefte aan de aanleg van nieuwe regelmatige delen in een landschappelijk park dan in Engeland of Duitsland in dezelfde periode.

jcf 2a

De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in de Franse revolutie, het overgrote deel van de oude achttiende-eeuwse regelmatige tuinen bij de adelijke huizen is verdwenen en er is weinig animo om in de nieuwe aanleg regelmatige vormen terug te brengen, zelfs niet als het gaat over een bloementuin.

jcf 3a

jcf 4a

Het ontwerp van de tuin van Chateau de Flecheres zoals we dit nu nog kunnen bewonderen stamt uit het jaar 1820. Het ontwerp wijkt niet veel af van dat van veel andere Franse landschappelijk aangelegde parken zoals te zien in het boek van G. Thouin, Plans raissonés ….de jardins uit 1820.

jcf 5a

Na 1835 ontstaat ook in Frankrijk een voorkeur voor het gebruik van regelmatig aangelegde delen in het landschapspark.

jcf 6aDe tuin direct rond het kasteel is dan ook een echte Franse tuin te noemen, toch zal de oplettende bezoeker hier ook een lichte Italiaanse invloed herkennen, het omringende park van maar liefst 30 ha is in de Engelse landschappelijke stijl.

jcf 7aJardin du Chateau de Flecheres is in ieder geval een zeer charmante tuin, daar liegen ook de beelden van fotograaf Sergey Karepanov niet over, hij heeft dit charmante van de tuin subliem weten vast te leggen op de gevoelige plaat.

jcf 8a

jcf 10a

jcf 11a

jcf 12a

jcf 13a

jcf 15a

Foto’s met vriendelijke toestemming van Sergey Karepanov en exclusief voor Nederland bij Tuinenstruinen.