Anneke Claasen’s Paradijs aan De Zaan

ann 6

Op slecht tientallen meters afstand van een van Nederland’s meest bezochte toeristenattractie’s, de Zaanse Schans,  ligt de tuin van Anneke Claasen. De vorig jaar naar origineel ontwerp aangelegde kralentuin aan het begin van de Zaanse Schans vormt een schril contrast met de tuin van Anneke enkele tientallen meters verder, verstopt voor de vele voornamelijk Japanse toeristen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Veertien jaar geleden werd er een begin gemaakt met de aanleg van de door tuinarchitect Jonker uit Limmen ontworpen  tuin rondom het authentiek Zaanse huis van Anneke en Nico Claasen. Er waren meer dan 70 kiepwagens met gekeurd puin nodig voordat de eerste laag aarde kon worden aangebracht.

ann 13 a

ann 10

De drassige bodem van de Zaanse polder was niet het enige probleem om op deze locatie te kunnen gaan tuinieren, ook de harde draaiwinden vanaf de rivier De Zaan blijken een extra handicap. De Zaan is op deze plek het breedst (en het mooist)  en is er hier vrijwel geen bebouwing aanwezig om als windbreker te kunnen fungeren.

ann 12

Anneke heeft een echte liefde voor rozen, regelmatig bezoekt zij rozenkwekers door het hele land op zoek naar nieuwe soorten.  Een andere grote passie van Anneke zijn sneeuwklokjes, al vele jaren organiseert zij samen met kweker Gerard Oud het Sneeuwklokjesgala in de nabij gelegen bedrijfshal van Claasen jachtbouw.

ann 11

Het ontwerp van de tuin sluit prachtig aan bij de nostalgische sfeer van het Zaanse huis. De verschillende tuinkamers worden gescheiden van elkaar door lage hagen, De zichtlijn vanuit het huis kreeg gestalte door een pad welke recht door de tuin loopt met uitzicht op De Zaan.

ann 9

ann 8

ann 7

ann 4

ann 2

fb2

IMG_2692

Bekijk onderstaande foto’s in groter formaat door er op te klikken.

Anneke Claasen op Facebook

Eén reactie op “Anneke Claasen’s Paradijs aan De Zaan”