Mystieke kleuren de trend op RHS Chelsea Flower Show 2014

In veel van de showtuinen tijdens de RHS Chelsea Flower Show 2014 waren opvallend veel planten te bespeuren met een donker gekleurde bloeiwijze. Presentator Monty Don bevestigde dit tijdens een van de dagelijkse BBC liveshows vanaf dit tuinevenement, volgens deze kenner ging het hierbij voornamelijk  om paarse en (bijna) zwarte bloemen.

Bekijk hier de BBC Live shows vanaf de RHS Chelsea Flower Show 2014

Gespot op Chelsea; Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais'
Gespot op Chelsea; Lysimachia atropurpurea ‘Beaujolais’

Vanaf het begin van de vorige eeuw heeft het tuinieren op kleur zich in ons land ontwikkeld. In veel open tuinen en privétuinen  zien we tegenwoordig nog steeds veel beplantingen in een bepaald kleurenthema. Kleur bepaalt voor een groot deel de sfeer van een tuin en kan zijn ingegeven door een persoonlijke voorkeur of in een bepaalde periode ‘trendy’ zijn.

Veel tuineigenaren zijn te behoudend omdat ze denken dat er goede en slechte manieren zijn om kleuren te combineren. Kleurenthema’s komen het beste tot hun recht als ze worden toegepast in kleine gedeeltes van een groter geheel zodat verschillende thema’s zo beter tot hun recht komen.

Arisaema skokianum

Arisaema skokianum

Wanneer u ervoor kiest om uw tuin in één kleur te maken doet u er goed aan planten te kiezen met contrasterende bloem en bladvormen en te combineren met planten waar het blad de belangrijkste eigenschap is. U kunt er ook voor kiezen om dicht bij elkaar liggende kleuren te gebruiken. Bij het gebruiken van complementaire kleuren maakt u sterke contrasten met kleuren die elkaars tegenpool zijn zoals bij geel met violet.

Planten met blauwe  bloemen kunnen bij gebruik in een border met andere kleuren er voor zorgen dat er een gevoel van diepte ontstaat doordat zij dieper in de border lijken te liggen. Planten met paarse bloemen kunnen voor een mystiek gevoel zorgen.

Fritillaria persica 'Adiyama'
Fritillaria persica ‘Adiyama’

De planten met donkere kleuren zoals die recentelijk te zien waren op de RHS Chelsea Flower Show zijn eigenlijk ongewone kleuren, het zijn donkere versies van de meer gebruikte kleuren. Alleen de sombere types onder u zullen geneigd zijn om een hele verzameling van planten in deze kleur te willen planten. De meesten van ons zullen ze gebruiken om accenten te geven in de border.

Clematis 'Gipsy Queen' - Late large Flowered group
Clematis ‘Gipsy Queen’ – Late large Flowered group

Zeker is dat ze de aandacht zullen trekken van bezoekers aan uw tuin door hun ongewone uitstraling. Het effect kan nog worden vergroot door te gaan combineren met lichte kleuren, het eindresultaat kan erg gedistingeerd zijn.

Er zijn niet veel planten die van nature donkere bloemen hebben, veel planten produceren er af en toe een die dan door kwekerijen wordt vemenigvuldigd.

Klik op foto voor groter formaat.