Genieten van Nederlandse open tuinen

De tijd van het grote tuinen struinen is weer volop aangebroken, de aankondigingen vliegen ons weer om de oren. Keurige borders op kleur, gladde gazons, velden vol wilde bloemen of prairie in de polder, voor een ieder is er weer van alles te beleven in tuinenland. Geen beurs, tuinshow of modeltuin kan tippen aan de grote open tuinen reality show.

Om inspiratie op te doen voor uw eigen tuin is het bezoeken van een open tuin een uitgelezen kans. De meeste tuineigenaren vertellen uw graag hun ervaringen en kunnen u een stukje op gang helpen voor uw eigen plannen. Naast diegene die deze periode gebruiken voor het bepalen hoe de tuin er bij het nieuwe huis uit gaat zien is er een grote groep van tuinliefhebbers die het gewoon heerlijk vinden om bij collega’s de tuin te bekijken.

Een gedeelte van De Heerenhof in Maastricht
Een gedeelte van De Heerenhof in Maastricht

Natuurlijk is iedere tuineigenaar trots op zijn eigen product en is er niks leuker om je trots aan anderen te tonen. Sinds 2009 begeef ik mijzelf in de wereld van de tuinen, door een probleem met mijn benen kon ik mijn vak als bloemist niet meer uitvoeren maar ik mag wel zeggen dat dit een geluk bij een ongeluk blijkt te zijn. Wat ik als allergrootste geluk ervaar is dat ik in een wereld terrecht ben gekomen waarin vrijwel iederen hun kennis en passie – met liefde –  met elkaar wil delen en er vrijwel geen nijd of jalouzie bestaat.

Een van de redenen is waarschijnlijk doordat geen tuin hetzelfde is, iedere tuineigenaar heeft zijn eigen visie, stijl, mogelijkheden, favoriete planten en plantcombinaties. Dit maakt het bezoeken van elkaars tuin des te boeiender en valt er simpelweg niets met elkaar te vergelijken.

Tuinfleur Oostwold
Tuinfleur Oostwold

Groei en Bloei heeft dit jaar voor het eerst de Nationale tuinweek aan het open tuinweekend toegevoegd, een fantastisch initiatief, waar de kersverse  – en gedreven – Ad Maarse mee laat zien dat hij de voorzitter is die de grootste tuinvereniging van ons land nodig heeft.

Het grootste gedeelte van de afdelingen heeft in deze week een aantal activiteiten op het progamma staan zoals scholencompetities en bomen planten. Wanneer er dan dit weekeinde, geholpen door het fraaie weer en de aandacht van diverse media, ook nog wat meer mensen de open tuinen komen bezoeken mag men spreken van een geslaagde eerste Nationale Tuinweek.

Logo_NationaleTuinweek_RGB2

Het open tuinenweekend van Groei en Bloei wordt georganiseerd door de afdelingen, op de website staan links naar de verschillende afdelingen. Alleen een beetje jammer dat wanneer je na verschillende malen doorklikken – waarbij 80 % van de bezoekers al zijn afgehaakt –  bij sommige afdelingen een lege pagina aantreft. Het zoeken naar een open tuin van Groei en Bloei  kan waarschijnlijk het beste via lokale media.

De Stekkentuin van Wies Voesten
De Stekkentuin van Wies Voesten

De Nederlandse Tuinenstichting heeft met haar Open Tuinengids het meest duidelijke overzicht voor het vinden van tuin naar keuze. De bijna 300 open tuinen in de gids worden vooraf allemaal bezocht door de vakkundige leden van de Open tuinen commissie. De beoordeling van een tuin is natuurlijk altijd subjectief, maar het uitgangspunt is dat in een ‘goede’ tuin een balans is gevonden tussen elementen zoals vaste planten, groenblijvers, struiken, bomen, gras, water en eventuele kunstobjecten.

logo_nts

 

De gids ontvangt u als donateur van de NTS er staan ook een aantal bekende tuinen in de lijst en zijn de tuinen een aantal dagen gratis te bezoeken voor donateurs van de NTs.

Veel van de tuinen die u in de Nationale Tuinweek en op andere open tuindagen kunt bezoeken zijn ook op andere data open voor publiek.

De Koelemeijer tuin in Zaandam
De Koelemeijer tuin in Zaandam

Website Groei en Bloei / Nationale Tuinweek

Website Nederlandse Tuinenstichting / Open tuinen

tsgw bond

tsgw agenda logo

 

Advertenties