Hydrangea, van boom tot bodembedekker

26915

De Hortensia is een veelzijdige bloeier: van boom tot bodembedekker en met bloemen in allerlei vormen. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië, maar toch voelt de hortensia zich hier helemaal thuis. Zeker in een boerentuin mag een Hortensia niet ontbreken maar ook in een romantische tuin is hij helemaal op zijn plaats.

26934

Hortensia stelt niet al teveel eisen aan zijn omgeving, maar het is wel belangrijk dat hij een vochtige grond heeft, zeker als ze een zonnige standplaats hebben. Vooral op vochtige oevers zijn ze in hun element en kunnen ze hier flink uitdijen. In strenge winters kunnen ze behoorlijk invriezen en helaas is er dan in de zomer weinig bloei te bespeuren.

26929

De zo geliefde blauwe Hortensia is vaak de Hydrangea macrophylla. Veel roodpaarse rassen worden behandeld met aluin om de mooie blauwe kleur te verkrijgen. Dit soort zijn vaak ook erg gevoelig voor de grond waarin ze staan, het ijzergehalte en de zuurgraad zorgen er dan voor dat ze ook blauw gaan verkleuren.

26925

Hydrangea anomala ssp. petiolaris is een klimmer en is ook geschikt voor muren op het noorden. De takken maken hechtwortels waarmee ze zich kunnen vastmaken, op gladde muren of hout is dit minder geschikt. Wees niet te ongeduldig met deze soort want hij klimt langzaam en zeker de eerste paar jaar gebeurt er bijna niks.

26944

Een paar pluspunten van tuinplant Hortensia:

  • De plant is erg sterk en vrijwel ongevoelig voor ziektes.
  • Hortensia is een perfecte tuin- en potplant en bovendien een rijke bloeier.
  • De nieuwe generaties hortensia bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar en blijven dat doen, ook als je ze snoeit.
  • En last but not least: de plant is erg makkelijk in het onderhoud en trakteert je op wolken van sneeuwwit tot ijsblauw, van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood.

26931

Hortensia in een vaas

Sommige Hortensia’s kun je ook als snijbloem gebruiken. Met een mooie steel in een vaas geniet je zo ook binnen van een vrolijke bol vol bloemetjes. Vraag aan de verkoper welke hortensia je daarvoor het beste kunt gebruiken.

26907

26938

Foto’s; Bloemenbureau Holland  Styling; Elize Eveleens