Het alternatieve tuinenfestival: Chelsea Fringe!

106980520_Chelsea_297935cMinder bekend bij het internationale publiek dan de Chelsea Flower Show is het Chelsea Fringe Festival wat sinds een aantal jaren rond dezelfde periode wordt georganiseerd. Bij de Chelsea Flower Show komen de mensen naar de tuinen, bij de Fringe komen de tuinen naar de mensen.

Camilla de Duchess of Cornwall met de Pothole Gardener
Camilla de Duchess of Cornwall met de Pothole Gardener

Op allerlei locatie’s in voornamelijk Londen worden er evenementen gehouden, maar ook in steden als Birmingham en Wenen en zelfs via het internet. Elk jaar groeit het aantal initiatieven er kan zelfs tot de laatste dag voor de Chelsea Fringe nog worden aangemeld.

Tim Richardson (tuinpublicist bij de Britse krant The Telegraph) is de organisator en kwam op het idee nadat hij de Chelsea Flower Show en Edinburgh Fringe had bezocht. Volgens Tim werd hij op een ochtend wakker en dacht waarom ga ik niet een Fringe In Londen Chelsea voor tuinen organiseren. Een uniek idee zag het daglicht, de ideale mix! Buurttuinen en tuinontwerpers doen volop mee met het evenement waarop ook veel aandacht aan is voor eten.

WC@Vanguard Court designed by Anna Rose Hughes.
WC@Vanguard Court designed by Anna Rose Hughes.

Het eerste jaar verwachte Tim Richardson ongeveer 30 deelnemers, het werden er uiteindelijk al 100, momenteel zijn er elk jaar meer dan 250 deelnemers. De criteria voor deelname zijn simpel, als het maar met bloemen of planten te maken heeft en het is legaal dan mag je meedoen. Er zijn pop-up tuinen in bijvoorbeeld vervallen fabriekshallen en ongebruikte openbaar toilet gebouwen.

Chelsea-Fringe-Festival

 

In Finsbury Park, in het noorden van Londen, een feestje waarna alle voortuinen in de buurt werden bezocht.
In Finsbury Park, in het noorden van Londen, een feestje waarna alle voortuinen in de buurt werden bezocht.

 

CHELSEAFRINGE.COM