RHS Chelsea Flower Show 2014 – RBC Waterscape Garden

(RHS) RBC waterscape Garden
(RHS) RBC waterscape Garden

In het land van de Chelsea Flower Show zijn ‘Floods’ (overstromingen) al jaren een bekend probleem. In veel grote steden maken de zogenaamde Raingardens onderdeel uit van het openbaar groen. Ook tuinbezitters worden aangespoord om hier hun verantwoordelijkheid in te nemen.

img004

Het toenemde gebruik van asfalt in het openbaar (maar ook zelfs in tuinen) en o.a. de volbetegelde tuinen zorgen voor een groot run-off effect,  het stormwater wat het dak verlaat gaat rechtstreeks naar de putten die dit vervolgens niet kunnen verwerken. Bij een regentuin zijn er in diverse vormen waterbuffers in het ontwerp verwerkt die het stormwater tijdelijk vasthouden en vervolgens weer langzaam afgeven naar het grondwater. Deze buffers kunnen bestaan uit poelen of zelfs verhoogde borders waarbij planten worden gebruikt die goed tegen extreme omstandigheden zoals; droogtes en overvloed van water.  Deze planten zijn daarbij zelf ook buffers die het water weer langzaam, gereguleerd afgeven.

(RHS) RBC Waterscape Garden
(RHS) RBC Waterscape Garden

De RBC Waterscape Garden op de RHS Chelsea Flower Show laat zien dat deze voorzieningen niet ten koste hoeven te gaan van de schoonheid, bovendien is de biodiversiteit in tuinen met water (is leven) ook groter. De jonge Tuinontwerper Hugo Bugg werd gevraagd deze tuin met een missie te ontwerpen, de aanleg is van Himalayan Landscaping, Landscape Associates en de Royal Bank of Canada was de sponsor.

(RHS) RBC Waterscape Garden
(RHS) RBC Waterscape Garden
(RHS) RBC Waterscape Garden
(RHS) RBC Waterscape Garden