De ‘Winners’ van RHS Malvern Spring Festival en RHS Chelsea Flower Show

Voor vele tuinenstruiners zijn de jaarlijkse tuinshows van de Royal Horticultural Society het hoogtepunt van het tuinjaar. In ons land is de show die wordt gehouden in het Londense Chelsea de bekendste. De opening van de show trekt dan ook veel celebrities aan. Een andere grote show in het voorjaar is RHS Malvern Spring Festival die dit jaar van 8 tot 11 mei werd gehouden.

Vaak zijn het de bekendere tuinontwerpers die op deze festivals een kans krijgen om hun naam bij een nog breder publiek bekend te maken. Voor de enkele jonge of minder bekende tuinontwerper die de kans geboden wordt om aan deze show mee te kunnen doen geeft dit een enorme boost aan zijn of haar carriere.  Veel sponsoren van de ontwerpen zijn al vele jaren actief  betrokken bij deze tuinshows bij de  RHS Chelsea Flower Show zijn dat bijvoorbeeld; Laurent-Perrier Champagne en het  Britse dagblad The Telegraph.

Een aantal van mijn persoonlijk favoriete tuinontwerpers, Dan Pearson, Arne Maynard, Sarah Price, Tom Stuart-Smith en Piet Oudolf,  waren in ieder geval wel tussen de gelukkige die aan één van deze competities mee konden doen. De meer natuurlijke benadering van de beplantingsontwerpen  in deze showtuinen is, voor zover ik kan nagaan,  al een aantal jaren alom aanwezig.

Bij de competitie in Malvern is deze natuurlijke benadering overduidelijk aanwezig al was het alleen al in de naam van één van de winnaars van een gouden medaille: Bringing Nature Home.  RHS

RHS

Het ontwerp heeft een moderne uitstraling terwijl de natuurlijke benadering van het beplantingsontwerp de verbinding onderstreept met het omliggende landschap.

De structuur van het scherm en het meubilair vormen een contrast met de ‘zachtheid’ van de beplanting, aldus de ontwerper van deze tuin; Mark Draper van Graduate Gardeners LTD. Het water wat vanuit de stalen balk in de vijver druppelt is een extra rustgevend element in deze tuin. De haag van meidoorns (Crataegus) vormt de grens van de tuin.

RHS
RHS

En su Casa en la Playa wat zoveel betekent als jezelf thuisvoelen aan het strand was een andere grote winnaar in Malvern met een ontwerp van Villaggio Verde. Deze theatrale voorstelling van een retraite aan een mooi Spaans strand weerspiegelt de herrineringen van de eigenaren aan de mooie tijden die zij doorbrachten aan de kust van Spanje. Volwassen exemplaren van olijf-, dennen-en palmbomen geven deze tuin karakter net zoals voor deze plek inheemse planten als Nerium oleander en Rosmarinus.

En wat is Groot Brittanië toch een fijn land om als tuinenfanaat te wonen want de show in Malvern is nog maar net afgelopen en de volgende is alweer begonnen en natuurlijk niet de minste: RHS Chelsea Flower Show.

RHS
RHS

Niet voor de eerste maal en zeker niet de laatste is de tuin van sponsor Laurent Perrier Champagne de winnaar van de ‘Best Show Garden’. Dit jaar is deze tuin ontworpen door Luciano Giubbilei en aangelegd door Crocus.co.uk. Luciano heeft een grote voorliefde voor textuur, vorm en licht, dit komt duidelijk tot uitdrukking in zijn ontwerp. Dit design toont het samenspel van natuurlijke elementen met een eenvoudige geometrische lay-out.  De relatie tussen de contrasterende vormen en materialen in de tuin nodigen u uit om de stilte en beweging in het ontwerp te observeren.

RHS
RHS

De tijdloze sculpturen van  Ursula von Rydingsvard zijn opgebouwd uit ruwe lagen cederhout. De delicate beplanting is in groepen geplaatst samen met het stromende water weerspiegelen zij in de glanzende wanden van natuursteen.

De tuin met de prachtige naam ‘Mind’s Eye’ is winnaar in de categorie Best Fresh Garden.

RHS
RHS

Mind’s Eye is ontworpen door LDC Design en aangelegd door David Fountain Designs, Pulham Garden Crafts. De tuin is ontworpen voor RNIB Royal National Institute of Blind People, het ontwerp verbeeld het menselijke vermogen om beelden of scenes te creëren zonder dit daadwerkelijk te hebben aanschouwd.

minds-eye_940x627_21A8056

De beste ambachtelijke tuin is ‘A paradise on Earth’ geworden. Het ontwerp is van Kazuyuki Ishihara en aangelegd door Ishihara Kazuyuki Design Laboratory Co Ltd.

togenkyo-940x627_TSC2152
RHS
togenkyo-940x627_TSC2123
RHS

 

RHS
RHS

De gouden medaille winnaars:

The Homebase Garden – Time to Reflect, in association with Alzheimer’s Society
The Laurent-Perrier Garden
The M&G Garden
No Man’s Land: ABF The Soldiers’ Charity Garden to mark the centenary of World War One
RBC Waterscape Garden
The Telegraph Garden

De Fresh Garden winnaars:

London Square
The Mind’s Eye
Reachout

De Artisan Garden winnaars:

The DialAFlight Potter’s Garden
Togenkyo – A Paradise on Earth