TUINENSTRUINEN PROFIEL: Carrie Preston

Google translation available below this post.

Eindelijk was het dan zover, een ontmoeting met Carrie Preston, iets waar ik lang naar had uitgekeken. De tuinontwerpen van deze in Nederland woonachtige Amerikaanse Tuinarchitecte hadden al vaker mijn aandacht weten te trekken.

CAR 3

Op initiatief van Carrie spraken wij bij de Bakkerswinkel op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Het was op het tijdstip dat wij hadden afgesproken behoorlijk druk in deze eetgelegenheid maar zonder moeite kon ik haar al snel herkennen tussen al deze mensen. foto; Jolanthe Lalkens

Carrie zat op dat moment met haar weelderige bos donkerblonde krullen en met een serieuze uitdrukking op haar gezicht achter haar laptop en al werd ons gesprek steeds spontaner de serieuze blik bleef, zeker als het ging over haar grote passie namelijk mooie, leefbare en functionele tuinen ontwerpen.

In het voorjaar van 2013 bezocht ik voor TuinenStruinen de Hof van de Vierde Sortie in Amersfoort. Deze prachtige landschaptuin van Tanja van der Knoop en Lucas Wildervanck heeft rond het landhuis een aantal borders die direct mijn aandacht trokken. De borders waren klassiek en weelderig maar hadden ook iets gedurfds in hun uitstraling. Toen ik Tanja hiernaar vroeg ontstak zij in een vurige lofzang over de ontwerper van dit gedeelte van De Hof van de Vierde Sortie; Carrie Preston. Door dit enthousiasme van Tanja over haar tuinarchitect besloot ik contact op te nemen om een ontmoeting met haar te hebben.

CAR 9
Through the Looking Glass – Carrie Preston & Carolien Barkman Photography; Gerda Timmermans

Carrie groeide op in de Amerikaanse staat New Jersey wat met een inwonersaantal van ruim 8 miljoen en een oppervlakte van bijna 23.000 km2 de dichtstbevolkte staat is van de U.S.A. De vruchtbare grond, maar ook zijn ligging naast de grote steden – en dus markten – New York en Philadelphia, zorgde (en zorgt) voor veel tuinbouw en gaf deze staat de bijnaam “Garden State” (“Tuinstaat”).

Carrie ontwikkelde op vroege leeftijd al een interesse voor planten. Om wat geld te verdienen is zij op haar 14e gaan werken bij een boerenlandwinkel waar ze in zes jaar tijd met een enthousiast team van collega’s een kleine afdeling met tuinplanten weet uit te bouwen tot een volwaardige afdeling met een groot assortiment vaste planten. In deze jaren koos Carrie voor een groene opleiding aan een Hogere Tuinbouwschool in Pennsylvania en heeft zij veel gereisd in binnen en buitenland om kennis op te doen over tuinen en planten. Na het afronden van haar studie is zij naar Nederland gekomen, in eerste instantie voor een stage.

Na een periode zich breed te orienteren op tuin- en landschapsontwerp, zijn het de privé-tuinen die haar voorkeur krijgen “Ik geniet van de interactie met eigenaren van een tuin die ik ontwerp, dat is voor mij telkens weer een grote uitdaging”.  Zij besteedt enorm veel tijd aan het voortraject van haar ontwerpen. “In de gesprekken met mijn opdrachtgevers probeer ik zoveel mogelijk de wensen van alle leden van het gezin te inventariseren en begin ik pas aan het ontwerpen als ik volledig het gevoel heb hiermee op één lijn te zitten met de toekomstige gebruikers.”

Carrie vertelt enthousiast verder “ Ik ben enorm gemotiveerd om mensen naar buiten te krijgen, zodra mijn opdrachtgevers genieten van hun ‘buitenleven’  komen zij als vanzelf in contact met de ‘groene wereld’ die ik voor hen gemaakt heb en komt vervolgens hun aandacht voor planten, de seizoenen en bio-diversiteit als iets vanzelfsprekends.”

De Inclusieve Tuin Foto; Elle Miggiels
De Inclusieve Tuin Foto; Elle Miggiels

In 2013 ontwerpt Carrie Preston samen met Jasper Helmantel, de eigenaar van kwekerij De Cruydthoeck, ‘de Inclusieve tuin’ een project van Groei & Bloei samen met VARA’S Vroege vogels. Samen maken deze twee tuinontwerpers een aantal ontwerpen waarin er weer plaats is voor planten, voornamelijk inheems, en waarin veel aandacht is besteed aan biodiversiteit.

De Inclusieve Tuin Foto; Marion Tiem
De Inclusieve Tuin Foto; Marion Tiem

De Inclusieve tuin laat verder zien dat er door het gebruik van gewone, betaalbare en hergebruikte materialen een mooie tuin kan worden gemaakt die stijlvol is maar daarnaast ook duurzaam, toegangelijk en bereikbaar is voor een grote groep mensen. De Inclusieve tuin is te bewonderen in ‘De tuinen van Appeltern’.

De Inclusieve Tuin Foto; Jolanthe Lalkens
De Inclusieve Tuin Foto; Jolanthe Lalkens

De gemiddelde stadstuin is ongeveer 60 m2 en hoewel Carrie met al haar ervaring en kennis ook grote projecten niet schuwt zijn het juist de eigenaren van deze tuinen en vaak zelfs met een nog kleiner oppervlak die Carrie benaderen voor het maken van een ontwerp.

Juist bij deze kleine stadstuinen is het belangrijk om goed advies te krijgen aangezien de beperkte omvang en vaak ook de omsloten ligging van de tuin vraagt om een gedegen en weldoordacht plan van aanpak.

Veel tuinontwerpers werken vanuit hun eigen stijl en willen op deze manier hun naamsbekendheid vergroten, Carrie heeft in mijn ogen het vermogen om deze stijl-ego even aan de kant te zetten en puur vanuit het perspectief van de gebruikers van deze buitenruimte een passend ontwerp te maken waarbij haar eigen(wijze) stijl als vanzelfsprekend tot uiting komt. Waarschijnlijk is het juist deze manier van werken die haar zo succesvol heeft gemaakt en zij van vrijwel al haar klanten het mooiste compliment krijgt wat je als ontwerper kunt krijgen namelijk dat zij zich nog nooit zo hebben “thuis” gevoeld in hun tuin en ze zelfs door haar ontwerp liefde voor tuinieren hebben gekregen.

Foto; Jolanthe Lalkens
Foto; Jolanthe Lalkens

Mien Ruys was een van de belangrijkste tuinarchitecten van Nederland na de Tweede Wereldoorlog en heeft in haar lange loopbaan een grote invloed gehad op de wijze hoe wij tuinen en openbaar groen zijn gaan beleven. Carrie is al lang een groot bewonderaar van haar “ ik vind het fantastisch hoe zij zich als vrouw in een tijdsgeest waarin de vrouw niet vaak kon kiezen voor een carrière, zeker niet in een mannenbolwerk wat destijds de tuinenwereld toch was, heeft weten te ontwikkelen tot de grote tuinarchitecte die zij uiteindelijk is geworden.” Op mijn vraag of deze bewondering ook invloed heeft gehad op haar manier van werken antwoord ze; “ ik denk niet dat het een directe invloed heeft gehad, eerder een gevoel van erkenning van waar ik mee bezig ben, en bewonder de enorme passie die deze vrouw in haar ontwerpen lag.” Carrie verteld gepassioneerd verder “ bij het ontwerpen van groene leefruimtes komen een hoop disciplines bij elkaar. Ik bewonder haar creativiteit, plantenkennis. Bij veel ontwerpers zie je dat ze het nadruk leggen op of ruimtelijk ontwerpen of beplanting. Bij Mien Ruys zie je dat zij beide disciplines volledig beheerst, en deze combinatie is juist haar kracht geweest.”

STUDIO TOOP & Carolien Barkman Tuinen - Snoektuinen Amsterdam Foto; Hans Clauzing
STUDIO TOOP & Carolien Barkman Tuinen – Snoektuinen Amsterdam Foto; Hans Clauzing

Mien Ruys had ook de lef nieuwe dingen uit te proberen. Zij gebruikte toen ook al gewone, betaalbare en hergebruikte materialen. Denk aan die bielzen en zelfgemaakte grindtegels maar ook aan het ontwikkelen van de ‘confectie-borders’. Het belangrijk dat tuinarchitectuur voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk moet zijn. Zelf ga ik ook graag de uitdaging aan. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het boek waar ik momenteel samen met andere ontwerpers hard aan werk”.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samen met tuinontwerpers Bernadette Den Bieman, Jeanne van Rijs en Carolien Barkman werkt Carrie momenteel aan dit (E-) Boek over tuinontwerpen waarbij enkel tientallen Nederlandse tuinarchitecten en ontwerpers invulling geven aan een typische stadstuin met oppervlakte van 60 m2. Vanuit zowel de doelgroep en van de vakgenoten zijn er veel positieve reacties en kan hieruit worden op gemaakt dat dit concept in een behoefte voorziet. Tess haar partner en vrouw verzorgt de grafische vormgeving van het boek.

De Theetuin van Jacqueline van der Kloet Weesp
De Theetuin van Jacqueline van der Kloet Weesp

Enkele weken later had ik weer met Carrie afgesproken ditmaal in Weesp bij de Theetuin van Jacqueline van der Kloet. We waren precies op het goede moment, de vele tulpen en andere voorjaarsbollen stonden er op hun mooist bij en de prachtige combinaties van Jacqueline zijn altijd weer een lust voor het oog.

Tijdens onze wandeling door de Theetuin kreeg ik van Carrie als bijna ‘vanzelfsprekend’ de naam en eigenschappen van elk plantje wat we tegenkwamen, zelf ben ik ook een aardige plantfanaat maar Carrie wint het toch echt, deze vrouw weet werkelijk veel van planten en ecologie.

De Theetuin van Jacqueline van der Kloet Weesp
De Theetuin van Jacqueline van der Kloet Weesp

Carrie ontwerpt ‘leef-tuinen’ waarbij de gebruikers, vaak gezinsleden, niet vanaf een bepaalde plek in de tuin naar de planten kijken maar er een wezenlijk onderdeel vanuit maken in symbiose met het groen, het is de grote uitdaging voor Carrie om elk lid van het gezin naar buiten te krijgen.

Door haar ervaring met (succesvolle) ontwerpen voor kinderdagverblijven en groene schoolpleinen op het basisonderwijs weet zij ook de jongste gezinsleden naar buiten te krijgen. Om dit te bereiken weet zij op haar eigen creatieve wijze speelplekken te maken. Deze bouwsels ontwerpt zij vaak zelf om zo efficiënt mogelijk met de beperkte ruimte om te gaan maar ook vaak omdat het simpelweg niet bestaat of leverbaar is zoals zij dat voor haar ontwerp heeft bedacht.

STUDIO TOOP & Carolien Barkman Tuinen - Snoektuinen - Foto; Hans Clauzing
STUDIO TOOP & Carolien Barkman Tuinen – Snoektuinen – Foto; Hans Clauzing

Momenteel werkt Carrie samen met Tess, aan een ontwerp van een schuur/tuinhuis met een modulair systeem. De uitgangspunten hierbij zijn; het moet betaalbaar zijn, een designuitstraling hebben, door iemand met twee linkerhanden kunnen worden gebouwd en ook gemakkelijk is aan te passen en te verplaatsen. Zij noemen ze TOOP tuinhuisjes en bouwen dit voorjaar voor het eerst drie van deze tuinhuisjes. Tess heeft een achtergrond als vormgever in de retail en heeft veel modulaire systemen ontworpen voor winkelinrichting en vult Carrie goed aan vooral als het over details gaat.

Een TOOPhuis in aanbouw
Een TOOPhuis in aanbouw

STUDIO TOOP is het bedrijf van Carrie, vanuit haar studio in Amersfoort ontwerpt zij tuinen die ondertussen in heel ons land en tot voorbij de landsgrenzen zijn te vinden. De spaarzame vrije tijd die Tess en Carrie hebben besteden ze zoveel mogelijk aan wandelen in de natuur samen met hun hond een prachtige Friese Stabij. Mocht er nog wat tijd over zijn dan bezoeken zij graag…..tuinen.

Foto; Foto; Gerda Timmermans
Foto; Foto; Gerda Timmermans

Klik op een foto om te kijken in een groot formaat;

Carrie Preston op Facebook

WWW.STUDIOTOOP.NL

TuinenStruinen PROFIEL…. Ineke Greve van Huys de Dohm

Eén reactie op “TUINENSTRUINEN PROFIEL: Carrie Preston”

  1. Wat een leuk artikel, haar ontwerpen springen er echt uit. Ze ontwerpt heel helder en overzichtelijk en de plantencombinaties maken de sfeer en geven gevoel aan de tuin.

    Geliked door 1 persoon