De favoriete rozen van ‘Garden-celeBRITies’

roos-11 

Roses are red, 
Violets are blue, 
Sugar is sweet, 
So are you. 

If you love me, 
As I love you, 
No knife can cut, 
Our love in two.

Van alle bloemen op de wereld zijn het rozen die bij de meeste van ons tot de verbeelding spreekt, deze bloemen in hun veelzijdige verschijning brengen  romantiek tot in de huiskamer. Bovenstaand gedicht is misschien wel het meest bekende van allemaal, hoewel de meeste van ons niet verder komen dan de eerste twee regels.

Rozen worden door veel tuiniers al eeuwen omschreven als de ‘Queen of the Garden’,  tot in de jaren 70 van de vorige eeuw waren rozen de best verkochte tuinplant en zag je deze planten in vrijwel iedere tuin. Met de opkomst van veel nieuwe vaste planten en later met veel grassoorten en de komst van de prairie-tuinen heeft de roos terrein verloren.

Rosa 'Linda Campbell'_Connie Sayas_Buzz

Rozen zijn langzamerhand weer hip aan het worden, de vele nieuwe doorbloeiende soorten hebben er aan meegeholpen dat steeds meer tuiniers en tuinontwerpers rozen weer zien staan. Er zijn dan ook maar weinig bloemen die kunnen tippen aan het weelderig en romantisch uiterlijk en dan hebben we het nog niet eens over de geur gehad.

Als u wilt gaan genieten van deze prachtige planten in uw tuin en ook nog iets goed wilt doen voor bijen en vlinders dan zijn de vele botanische soorten een aanrader.

austin-royal-jubilee
Rosa ‘Royal Jubilee’ (David Austin)

Informeer eens bij andere tuinbezitters over hun ervaring met rozen en vraag eens naar hun favoriete soort. Deze ‘ Garden-celebs’ zijn in ieder geval echte rozenliefhebbers en dit zijn hun favoriete soorten:

rozen 1 carol

rozen 2 alan

rozen 3 sarah

rozen 4 joe

Rozen 5 james q

rozen 6 chris

rozen 7 monty

rozen 8 dan

ft banner tsgw

FLORATUBE