Het bloeiseizoen verlengen met bloembollen

 

Het is nu de beste tijd om plannen te maken voor uw bloembollen in het volgende voorjaar, er zijn speciale modeltuinen zoals De Theetuin in weesp, Fluwelland in Sint Maartenszee en uiteraard Keukenhof.
01-001Overal waar je op dit moment kijkt in tuinen en het landschap zie je een overvloed aan bloembollen als brengers van de eerste kleur. De kleuren-explosie van deze brengers van lente is vaak overweldigend maar laten we niet vergeten dat we tot diep in de herfst kunnen genieten van bloembollen. De bollen die we voor onze tuinen kunnen gebruiken zijn verdeeld in voorjaars, zomer en herfstbollen elke groep heeft zijn eigen karakter en eigenschappen.

01-002

Voorjaarsbollen zijn wel de bekendste met de tulpen, narcissen en Hyacinten  als populaire koplopers. De zomerbollen zijn niet winterhard en komen dan ook over het algemeen uit de tropen, deze worden over het algemeen laat april worden aangeplant en bloeien al direct in de zomer. De herftstbollen zijn de kleinste groep maar zeker niet minder de moeite waard aangezien zij kleur aan uw tuin geven als de meeste eenjarige en vaste planten zijn uitgebloeid.

Er is ook een groep bollen welke geschikt zijn voor verwildering in de tuin, deze bollen kunnen dus in tegenstelling tot de meeste andere bollen in de grond blijven. Deze bollen zijn goed te vergelijken met vaste planten in de tuin. Verwilderingsbollen zijn zeer geschikt om in uw beplantingsplan voor de gemengde border, natuur/prairie tuin of voor openbaar groen, ze kunnen in de grond blijven dus zij verstoren niet de buurplanten en verlengen het bloeiseizoen op deze plekken.

02-001

Zie ook; Verwilderen met stinzenplanten en Verwilderen met botanische tulpen.

Bloembollen zijn geschikt voor vele soorten grond zolang deze een losse structuur heeft en mede daardoor een goede drainage. De pH waarde moet het liefst tussen de 5.5 en 7 liggen en vrij zijn van ziektekiemen, als de pH waarde te laag is kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld wat kalk toe te voegen, een te hoge zuurgraad verlagen we door wat turf door de grond te mengen.

Kleigrond heeft door zijn compacte structuur de eigenschap om water vast te houden waardoor er geen lucht bij de bollen komt en de bollen als het ware verdrinken. Kleigrond maken we geschikt voor bloembollen door er organisch materiaal (compost) aan toe te voegen.

02-002

Als we bollen gaan planten dan zijn hier een aantal technieken voor, maar als eerste moet de grond los gemaakt worden.

U kunt de bollen verdelen over het gedeelte van de tuin waar u ze wilt laten groeien en ze vervolgens bedekken met een laag aarde van +/- 10/15 cm, daarna brengt u een laag organisch materiaal aan van ongeveer 3 cm om te voorkomen dat de grond uitdroogt of bevriest.

Om een meer natuurlijk effect te verkrijgen kunt u de verschillende soorten bollen eerst goed mengen en ze vervolgens uitstrooien over de tuin alvorens u ze plant op de plaats waar de bol terrecht is gekomen. Het is ook leuk om bloembollen in uw gazon te planten, in dit geval verwijderd u een stuk gras en plant de bollen op deze plek in een cluster en vervolgens plaatst u het gedeelte gras weer op zijn plek, na enkele dagen ziet u hier niets meer van.

Om een lang bloeiseizoen van uw bloembollen te verkrijgen op een bepaalde plek of in potten kunt u ook de zogenaamde Lasagna techniek toepassen. Hierbij worden de bollen in lagen op dezelfde plek aangeplant waarbij de laatst bloeiende soort de diepste laag krijgt en (uiteraard) de vroegste bloeier bovenin.

03-001

Bloembollen kunnen goed gemengd worden met Companion plants in de border. Er kunnen vele soorten vaste planten worden gebruikt en de lijst is dan natuurlijk ook veel langer dan de onderstaande soorten maar de volgende vaste planten zijn voor dit doel getest door het IBC;

Companion planten voor tulpen;

 • Amsonia
 • Geranium
 • Dicentra
 •  Cimicifuga
 • Stachys
 • Sedum ‘Matrona’
 • Hemerocallis
 • Salvia
 • LA, Aziatische of Orientaalse Hybride Lelie’s

Companion planten voor Narcissen;

 • Phlox
 • Achillea
 • Papaver
 • Pulsatilla
 • Cimicifuga
 • Geranium
 • Hosta
 • Hemerocallis
 • Doronicum

Companion planten voor Hyacinthen;

 • Heuchera
 • Penstamon
 • Geranium
 • Bergenia
 • Salvia
 • Rudbeckia
 • Trollius

Companion planten voor speciale bollensoorten;

 • Echinacea
 • Potentilla
 • Brunnera
 • Astilbe

07-003

In onderstaande tabel van het International Bulb Centre kunt u per soort zien welke hoeveelheid het mooiste effect veroorzaakt.

img036a

 

 

 

Foto’s; International Bulb Centre