De Theetuin van Jacqueline van der Kloet in Weesp

SAM_1947De Theetuin van Jacqueline van der Kloet in Weesp ligt op een van de vier bastions van deze oude vestingstad. Dit Bastion Bakkerschans dateert van 1674 en is omringd door een vestingwal met statige oude bomen. Deze historische plek op de schans is een verstopte oase in het groen, een uitgelezen plek voor een romantische theetuin.

SAM_1949

Deze eerste theetuin van Nederland uit 1986 is opgezet en ontworpen door tuinarchitecten. Zij zagen hier de perfecte locatie om hun droom te realiseren, een prachtige modeltuin, bijzondere planten en potten en een sfeervol theehuis.

SAM_1952

De tuin is inmiddels uitgegroeid tot een waar paradijs waar de echte tuinliefhebber zijn hart aan kan ophalen. De tuin is bekend in binnen- en buitenland.SAM_1957
De tuin geniet bekendheid omdat hier zoveel prachtige plantencombinaties te zien zijn. Dat komt omdat de bekende bloembollenexpert Jacqueline van der Kloet hier de scepter zwaait. Haar combinaties van vaste planten en vele soorten verschillende bloembollen zorgen in de modeltuin steeds weer voor verrassingen. In de lente laat de tuin zich dan ook van haar allermooiste kant zien. Maar door het vakmanschap van de tuinontwerper blijven, ook in de zomer en in de herfst, sprookjesachtige combinaties elkaar opvolgen. En maak je een voortdurende ontdekkingsreis door het groen; kortom, een ‘must ‘ voor iedere tuinliefhebber.

SAM_1961

Het hoogtepunt van het tuinseizoen valt in de lente, als duizenden voorjaarsbollen in bloei staan. Feest! Na sneeuwklokjes, sterhyacinten en sneeuwroem verschijnen in april massa’s tulpen en narcissen. Steeds weer andere combinaties volgen elkaar in bloei op en zorgen ervoor dat de tuin er wekenlang sprookjesachtig uitziet.

SAM_1973

In de zomer is het beeld wat minder uitbundig, maar nog steeds inspirerend door de grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Veel planten in de borders zijn bijen- en vlinderplanten, wat voor extra bedrijvigheid zorgt.

SAM_1990

 

In de herfst daalt er een aangename verstilling over de tuin. Dat is het moment waarop vooral siergrassen en planten met een sterk architectonisch uiterlijk de sfeer bepalen. Een sfeer die tot ver in de winter behouden blijft.

SAM_1995

De Tuin van de Theetuin is het gehele jaar te bezichtigen, dagelijks tussen 10 en 17 uur. De mooiste maanden zijn natuurlijk van april tot oktober. Op zon- en feestdagen is de gehele Theetuin gesloten.

SAM_1986

Website van de Theetuin.

SAM_1979