Lavendel: relaxen met een Franse zonaanbidder

Lekker relaxen met een Franse zonaanbidder

Vakantie! Een lekker Frans zonnetje en eindeloos golvende paarsblauwe lavendelvelden. Een plaatje om te zien en dan die heerlijk ontspannende geur… Wist jij dat deze Franse zonaanbidder zich ook op z’n gemak voelt in jouw tuin? Lavendel is een makkelijke plant waar je van alles mee kunt. Hij doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. En, leuk voor je kinderen: vlinders zijn er dol op. April is de beste maand om je lavendel te snoeien.

Lavendel is niet alleen een makkelijke tuinplant met een fantastische kleur, het is ook een veelzijdige plant. Lavendel doet het namelijk goed als balkonplant in een pot, als struik in de tuin, maar ook als haag. Zelfs na de bloei heb je er veel aan. Je kunt de heerlijke, rustgevende lavendelgeur in huis gebruiken, de etherische olie van lavendel als huismiddeltje gebruiken voor allerlei kwalen en je bloemenoogst in de keuken toepassen. Internet staat bol van de recepten met lavendel. Deze plant is dus echt van alle markten thuis.

lavandula-angustifolia-munstead-lavendel-4

Planten in de warme grond
Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is – in de periode van april tot augustus – ben je verzekerd van een beter groeiresultaat. Wat dat betreft doet de plant zijn Franse afkomst eer aan, het is een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt. Alle lavendelsoorten zijn bladhoudende heesters die graag wat blad hebben om verder te groeien. Ze slaan weinig groei-energie op in hun wortels. En oh ja, die prachtige ‘lavendelblauwe’ kleur heet eigenlijk ‘violet’.

Ook voor het Hollands klimaat
Er zijn veel lavendelsoorten, zowel kleine als grote. De snelgroeiende Lavandula x intermedia wordt vaak gekozen om het mooie brede grijze blad en Lavandula stoechas vanwege zijn opvallende kuifvormige bloem. Het meest geschikt voor ons klimaat is de Lavandula angustifolia. Deze Franse bergplant is namelijk gewend aan kou, bloeit rijk en heeft prachtige kleuren: wit, roze en helder violet, maar ook donker purper. Deze lavendelsoort verdraagt flinke snoei en dat houdt de plant gezond en vol leven. Want als je niet knipt, blijft de plant van binnen vochtig en sterven de scheutjes juist af.

Melica-Lavendel

Even snoeien en klaar
Lavendel is zo’n makkelijke plant dat onderhoud eigenlijk alleen bestaat uit snoeien. Jonge planten top je regelmatig, daarmee stimuleer je de aanwas van nieuwe scheuten. Lentesnoei doe je in begin april zodra er wat groei zichtbaar is. Je snoeit de plant ongeveer een derde deel terug, maar nooit verder dan de hoogte van de nieuwe, groene scheuten. Uiterlijk eind september geef je lavendel een ‘s zomerse knipbeurt. Dat bevordert de vorming van verse scheuten waarop de plant in het voorjaar weer verder groeit.

lavendel snoeien ok

Winterse groei
Als je alleen de uitgebloeide bloemstelen en stengeltopjes knipt, geef je lavendel kans om voor de winter nog wat door te groeien. Hierdoor behoudt de plant zijn compacte vorm en kun je er de hele winter nog van genieten. Niet alleen in je tuin: met de afgeknipte lavendelbloempjes kun je ook van alles doen in huis, bijvoorbeeld als ingrediënt voor geurbuiltjes.

lavendel 006

Goede voeding
Lavendel bemesten, doe je alleen met wat kalk: royaal als je lavendel plant (je vermengt de mest dan met de grond), daarna geef je elke twee tot drie jaar een onderhoudsdosis. Door zijn Mediterrane afkomst verdraagt lavendel droogte bijzonder goed. Je hoeft de plant nauwelijks water te geven, dat doe je eigenlijk alleen bij lavendel in potten.

lavendel 002

Leuk om te weten
– Vlinders leven van nectar én ze bezoeken graag blauwige bloemen. De meeste vlinders zijn daarom dol op lavendel.
-De etherische olie van Lavandula angustifolia werkt kalmerend en rustgevend. Je gebruikt de olie bij brandwonden, ontstekingen en insectensteken. Een beetje lavendelolie op een bijensteek werkt direct pijnverlichtend. Brandwonden en schrale plekken genezen er snel van.
– Als je in Frankrijk schitterende violette velden ziet, is dat meestal Lavandula x intermedia ‘Grosso’, die vooral wordt geteeld vanwege de geur. De geur van deze soort vind je
– vanwege zijn rustgevende effect
– onder andere terug in parfum, zeep en waspoeder. De etherische olie van deze lavendel werkt medicinaal opwekkend.
– Blauw is voor veel mensen een favoriete bloemenkleur. Deze zonnekleur valt in een schaduwborder voor een groot deel weg in het omringende groen. In combinatie met paars komt blauw beter tot zijn recht. Voor een optimale kleurbeleving in je tuin, kun je lavendel het beste combineren met bijvoorbeeld blauwe Scilla.
– Ook na de bloeiperiode kun je nog volop genieten van lavendel. Oogst de bloemen en hang ze te drogen op een luchtige, koele plek. Zijn ze droog, verdeel je de lavendel dan over een paar katoenen of linnen zakjes. Leg ze vervolgens tussen je kleding of onder je hoofdkussen. Daar kan de heerlijk rustgevende lavendelgeur nog lang zijn werk doen en zo hou je nog lang de zomer in je hoofd.
-De oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Zij waren de eersten die lavendel teelden voor de oogst, de verwerking en de handel. Ook de onoverwinnelijke Romeinse troepen hadden lavendel bij zich, voor gewonde en uitgeputte soldaten.

vlinder lavendel

Lavandula_stoechas

Lavandula kwekerij Bastin