Plant een boom in uw stadstuin

SAM_1895Bomen zijn voor een groot gedeelte de bepalers van sfeer in de tuin. Vooral in de kleinere stadstuin kunnen bomen nodig zijn om visueel diepte te geven aan uw tuin. In een hete zomer zorgen bomen voor een plekje in de tuin waar u even uit de zon kunt genieten.

Vaak kiest men in dit geval voor bomen die eigenlijk in een grotere tuin of park op hun plek zijn. Het gevolg is vaak rigoreus snoeiwerk waardoor de boom er niet mooier van wordt en uiteindelijk (vaak illegaal) gerooid eindigt.

Het is de moeite waard om u eerst goed te verdiepen in uw keuze voordat u tot aanschaf overgaat. Een goede (lees:gediplomeerde) hovenier of tuinontwerper kan u in dit geval een advies geven over uw keuze en plek voor de boom.

 

Zeker in de steden zijn bomen van belang voor het zuiveren van de lucht (fijnstof) en voor een grotere biodiversiteit. Elke extra boom die u plant is dus positief en belangrijk.

Bomen brengen sfeer denk maar eens aan de prachtige bloesem in de lente of een prachtige warme herfstkleur, bomen die hun blad of naalden in de winter houden zorgen voor kleur in het koude seizoen. Het doel wat u wilt bereiken met de boom is dus belangrijk om te bepalen voor u tot aanschaf overgaat, denk ook eens aan de volgende punten;

 • Moet de boom schaduw geven op een bepaalde plek en moet dit intensief zijn of niet.
 • Mag de boom bessen, zaden of andere vruchtvormen produceren of juist liever niet.
 • Is de bestrating in uw tuin bestand tegen de bloesem-, vrucht of bladval.
 • Wat mag de vorm, hoogte, en breedte (habitus) van de boom zijn.
 • Welke eis stelt de boom aan de grondsoort.

Vooral bij bomen die dicht bij het terras worden geplaatst moet u letten op bladval, vruchtval maar ook bloesem kan hier hinderlijk zijn. Ook bomen die gevoelig zijn voor luizen kunt u hier beter niet gebruiken en dit gaat ook op voor een plek waar u de auto heeft staan.

Bomen met donkere kleuren kunnen een sobere stemming aan de tuin geven iets wat vooral bij de kleinere tuin allesbepalend kan zijn. Kiest u toch voor een boom met donker blad dan is het aan te bevelen er een boom met lichtgroen blad vlak bij te plaatsen.

Coniferen (sparren en dennen) kunnen uitkomst bieden als u iets onaangenaams, zoals containers of de buurvrouw,  aan het oog wilt onttrekken.

TOM6

Een fruitboom kan ook een hele leuke keuze zijn voor in de stadstuin er zijn tegenwoordig voldoende kleine fruitbomen te verkrijgen, vele zijn ook gekweekt als leiboom zodat zij bijvoorbeeld voor een schutting kunnen worden geplaatst.

fruitboom

Wanneer u een beetje rekening houdt met bovenstaande zaken dan kan een boom zich bij u in de tuin ontwikkelen tot een waar sieraad en kan snoeien zich tot een minimum beperken.

Voorbeelden van bomen voor een stadstuin zijn o.a:

 • (lei) fruitbomen.
 • Acer div.soorten

acer 1

 • Amelanchier, het Amerikaanse krenteboompje

Amelanchier_canadensis_bloeiwijze

 • Betula (berk), vooral de soorten B. pendula en B. pendula ‘Youngii’
 • Cercidiphyllum (kadsuraboom)
 • Cornus (kornoelje)
 • Corylus (Hazelaar)

Corylus_colurna_JPG

 • Crataegus (meidoorn)
 • Cydonia (kwee)
 • Davidia (zakdoekenboom)
 • Fagus sylvatica ‘Dawyck’ (beuk)
 •  Ginkgo (Japanse notenboom)

gingko

 • Gleditsia (valse christusdoorn)
 • Koelreuteria (Chinese vernisboom)
 • Laburnum (gouderegen)
 • Magnolia (beverboom)
 • Mespilis (mispel)

Medlar_pomes_and_leaves

 • Parrotia persica
 • Phellodendron (kurkboom)
 • Photinia (glansmispel)
 • Prunus (sierkers)
 • Robinia (acacia)
 • Salix (wilg)
 • Sophora (honingboom)
 • Sorbus (lijsterbes)
 • Tilia (linde)

linde

 • Ulmus (iep)